Проблем државног дуга САД као повод за политички спектакл

30-10-2013 10:38:41 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Проблем државног дуга САД само је повод за то да се у Вашингтону приреди политички спектакл. Јер у игри су председнички избори 2016. године, рекао је у интервјуу за Глас Русије познати економиста, председник компаније за експертско консултовање Неокон, Михаил Хазин.

Државни дуг САД је премашио 17 билиона долара. Ипак његово сервисирање – исплата по каматама – минимално је, сматра Михаил Хазин. По његовом мишљењу, са таквим дугом може се живети вечно. И мада је криза у САД неизбежна, њу ће изазвати други разлози, сматра експерт.

- Проблем САД није у дугу. Дуг је само један од елемената. Проблеми САД су у томе што њихови трошкови домаћинстава битно премашују приходе. Ако се гледа на ниво куповне моћи, реални приход домаћинстава САД сада се налази на нивоу од 62-63. године. А трошкови су много већи – за 20-25%. Крајем двадесетих пред кризу која је довела до Велике депресије ова разлика је била 10-15%. Теоријски испод америчке економије је рупа која је већа од оне која је довела до велике депресије један и по пут, а при песимистичким проценама два пута. Што се тиче дуга, ако се тако може рећи, то је повод да се приреде политички спектакли.

Економиста истиче да је председнику САД Бараку Обами по сваку цену потребно да у току избора узме представнички дом од републиканаца. Избори ће бити одржани у новембру наредне године. У том случају, контролишући и сенат, он ће осигурати победу свом наследнику из Демократске стране на председничким изборима 2016. године. Републиканска странка у тим условима има директно супротан задатак. У том случају они ће наредне две године подметати Обами клипове у точкове, дискредитовавши га као председника. То ће им пружити шансу на председничким изборима. Ипак крах тржишта и каснија криза могу да омету ове планове, сматра Михаил Хазин.

- Крах ће иницирати криза упоредива по размерама са септембром 2008. године. Биће увећан број сиромашних. Ако се то деси, Обама, блистави популиста, објасниће тим људима да је једини који може да им помогне он, уколико им да буџетске доприносе. Он је већ искористио овај механизам на последњим изборима. И из тог разлога републиканцима није корисна криза сада. Зато што ће за годину дана Обама консолидовати своје бирачко тело, увећати га, и у том случају републиканци немају шансе. Из тог разлога је републиканцима потребна криза ближе изборима, а Обами би одговарала криза сада.

Овим се објашњава, објашњава Хазин, зашто је у спору поводом увећања лимита државног дуга Обама инсистирао на своме, а републиканци су се предали. Криза им сада не одговара. Ситуација ће се поновити и у јануару. Ипак републиканци могу да постану непопустљиви по питању лимита државног дуга до јесени 2014. године у нади да у случају кризе Обама неће стићи да за председничке изборе консолидује своје ново бирачко тело. Економиста сматра да то може да постане почетак кризе.

Андреј Иљашенко,