Русија се попела за 20 места на листи Doing business

30-10-2013 10:42:00 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија је ушла у топ 100 земља по условима за вођење послова. Светска банка и Међународна финансијска корпорација (IFC) су објавили годишњи рејтинг Doing Business, којим се процењује пословна клима у 189 земаља.

Русија се нашла на 92 месту ранг-листе земаља, повољних за предузетничке активности. Она је оставила иза себе партнере из земаља БРИКС - Бразил и Кину. Пекинг је протекле године изгубио 5 позиција и пао на 96. место, док је Бразил заузео 116 место на листи Doing Business. Русија је призната као једна од оних које се најбрже развијају. Она је постала првак по "скоку у вис", скочивши за 20 линија одједном, објашњава директор Института за анализу индустрије и тржишта Високе школе за економију Андреј Јаковлев.

- Овај резултат одражава напоре руске владе да олакша услове за вођење послова. Ова политика је најављена од стране Владимира Путина почетком 2012. За њено спровођење је активно ангажована Агенција за стратешке иницијативе. Влада је развила низ мапа пута за побољшање наплате пореза, царинских такси, грађевинских и других процедура, које се односе на функционисање пословања.

У 2012, Владимир Путин је рекао да је потребно донети мере за побољшање позиције Русије ни листи Doing Business. Земља мора да се попне на 50. место у 2015, а 2018 на 20. Русија се постепено креће ка циљу, наглашава директор правца "Нови бизнис" Агенције за стратешке иницијативе Артем Аветисијан.

- Ово што смо успели ове године је дефинитивно пробој. Ако говоримо о 2015, то, наравно, постоји шанса да крајем године уђемо међу 50 земаља. Међутим, мора се имати у виду да се сама ранг-листа прави на почетку године, у пролеће. Да би се измерило стање у 2015, потребно је тај рејтинг направити у пролеће 2016.

Када се прави рејтинг земље процењују се на десетине индикатора: од броја докумената и времена потребног за регистрацију предузећа, до једноставности повезивања на електричну мрежу. Међутим, Светска банка наводи да земље не треба да гледају показатеље, већ да раде на отклањању баријера и структурних проблема у привреди. Русија је јасно означила своје задатке и решава их на свим нивоима, каже Артем Аветисјан.

- На чему да радимо? Прва индикација су грађевинске дозволе. Имамо много процедура и временски је потребно повећати стопу за неколико пута. Морамо да радимо на карти спољно-економске активности, убрзању протока робе преко границе, радити на подршци извозу. И наставити са радом у правцима као што су регистрација имовине и оптимизација опорезивања. У принципу, на ономе шта је важно за посао.

Задовољство резултатима након објављивања ранг-листе изразио је и руски премијер Дмитриј Медведев. Он је напоменуо да је ово добар сигнал за руску економију, и целокупни напор државе и бизниса на унапређењу позиције Русије.

Татјана Голованова,