Инвестиције у Србију оценили на највишем нивоу

31-10-2013 09:50:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Велики пројекти и инвестиције од више милијарди. Лидери Русије и Србије су размотрили у Москви (30. октобра) перспективе економске сарадње две земље. Раст узајмних инвестиције је постала главна тема петих за последњих годину и по дана личних сусрета Владимира Путина и Томислава Николића. Они су размотрили будућност и већ постојеће пројекте, међу којима је приоритетан –Јужни ток. Томислав Николић је уверио колегу да ће изградња србског дела гасовода почети у децембру ове године.

Декларацију о стратешком партнерству Владимир Путин и Томислав Николић су потписали крајем пролећа ове године у Сочију. Документ потврђује не само значај вишевековних веза две земље, већ треба да изведе односе Москве и Београда на нови ниво. После годину и по дана лидери Русије и Србије су се поново срели да би показали да стратешки партнери брзо прелазе од речи на дело. И то пре свега у економској сфери, констатовао је руски председник:

- Нећу да карактеришем наше односе, они имају посебан значај. Русија остаје један од основних трговинско-економских партнера Србије. Додуше, током последње године робни промет се нешто смањио, али динамика ове године пружа наду да ће тешкоће бити савладане.

Зато је ваш долазак у оквиру инвестиционог форума веома актуелан. Мени су рекли да су србски пријатељи представили веома солидне пројекте.

Заиста, на одржаном у Москви руско-србском инвестиционом форуму Београд је представио десетине пројеката у укупном износу од скоро 10 милијарди долара. Као и друге европске земље, Србија је у пуној мери осетила последице финансијске кризе, те је данас земља веома заинтересована за привлачење великих инвестиција. О приоритетима посткризног препорода у интервјуу Гласу Русије говорио је председник Србије Томислав Николић:

- Економску кризу су изазвале велесиле, нама остаје само да претрпимо последице тога, на шта нисмо могли да утичемо. Србија много дугује. Данас уводимо нову економску филозофију: да више не узимамо кредите, већ градимо стратешке партнерске односе, на сасвим други начин обнављамо индустрију. Имамо све интензивније односе с Русијом, Кином, УАЕ, Африком.

Међутим, управо је Русија данас приоритетни инвестициони партнер. Приликом сусрета Кремљу Владимир Путин је подсетио србског колегу да је Русија уложила у економију Србије више од милијарду и 200 милиона долара.

Полина Черница,