Грчка обећала Русији да ће „отворити прозор у Европу“

01-11-2013 08:45:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се нада у обнову преговора о укидању виза са ЕУ. Ово је изјавио за време посете Атини шеф руског спољнополитичког ресора Сергеј Лавров.

Односи између две земље интензивно се развијају у сфери трговине, енергетике и туризма. Ове године број руских грађана који су посетили Грчку премашио је милион. Министар спољних послова Русије изразио је наду да ће продубљивање економског партнерства Москве и Атине помоћи Грчкој да се извуче из тешког финансијског положаја. Русија ће јој пружати помоћ свим расположивим средствима. Сергеј Лавров је објаснио да има у виду моралну подршку и активизацију трговинско-економских односа. Он је такође истакао да прошле године робна размене између Русије и Грчке достигла 6,5 милијарде долара и то је прави рекорд.

- Надам се да даље продубљивање нашег економског партнерства може реално да допринесе решавању оних задатака које је поставила влада Грчке на превладавању кризних појава. У потпуности подржавамо ове напоре, подржавамо усмереност грчке владе на осигурање стабилног развоја земље. то је у нашим заједничким интресима, узимајући у обзир улогу Грчке на Балкану и у Европи у целини.

Локалне новинаре посебно је занимало питање приватизације руских компанија од стране Грчких. Подразумевао се нереализовани посао Гаспрома и грчке компаније Депа. Лавров је истакао да је потребно тражити узајамно корисне услове за Грчку и Русију.

- Постоји обострано интересовање обе стране, у плану је договор око приватизације. То је објавила грчка влада. Како ће кренути овај процес тешко је предвидети, али усмереност на резултат постоји са обе стране. За то је потребно постићи узајамно прихватљиве договоре који би одговарали и грчкој страни и потенцијалним руским инвеститорима.

Осим билатералних односа министри спољних послова Русије и Грчке су размотрили међународна питања. Посебну пажњу су поклонили Сирији. Министар спољних послова Грчке високо је оценио значај Женеве-2. Истина, мировну конференцију желе да осујете, рекао је колеги руски министар. При томе не само чланови сиријске опозиције, већ и суседне државе.

- Што се тиче мировне конференције, ситауција је мало сложенија, зато што су се појавила већ отворена негодовања против Женеве-2.

После преговора министри су потписали заједничку декларацију о одржавању унакрсне Године Русије и Грчке, а такође план консултација две земље за 2014-16. годину. Према речима Сергеја Лаврова, Москва и Атина нису случајно одабрале трогодишњи период. То говори о дубини политичких односа између две државе.

- Истина, колико јако пријатељство везује обе земље, предстоји да се сазна наредне године, када ће Грчка бити председавајући ЕУ. Москва рачуна да ће Атина помоћи да се изведу из ћорсокака преговори о упрошћавању визног режима између РФ и ЕУ. Ради тога државе су потписале декларацију о јачању сарадње по питањима кретања људи.

Документ који предвиђа олакшање визних формалности за краткорочна путовања руских грађана и становника ЕУ, фактички је потпуно усаглашен. Москва се надала да ће он бити потписан на јунском самиту РФ-ЕУ, али то се није десило. Наредна могућност ће бити пружена у јануару, на новом састанку „на врху“.

Ксенија Мељникова,