Европски лав се предомислио да риче?

01-11-2013 08:49:38 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Комесар ЕУ за питања правосуђа Вивијан Рединг на заједничкој манифестацији у Вашингтону изјаснила се против везивања преговора о зони слободне трговине између ЕУ и САД са заштитом персоналних података. То значи да ЕУ фактички не жели да оштете могући договор и неће у вези са њим покретати питање прислушкивња од стране АНБ.

Како је рекао у интервјуу за Глас Русије руководилац независног Центра за заштиту персоналних података у немачком Килеу доктор Тило Вајхерт, позивајући се на колеге из Европске комисије и Европског парламента, одређени кругови уопште нису заинтересовани за прихватање строжег законодавства о заштити личних података. Велика је при томе, како каже Вајхерт, и улога лобиста из САД. При томе оних који предтављају интересе не само великих Интернет-компанија и трговачких фирми, већ и саму администрацију председника.

Хтела бих да упозорим од укључивања у преговарачки процес теме заштите персоналних података, изјавила је између осталог госпођа европски комесар. Дати проблем се тиче основних права и слобода грађана, и зато не може да буде део трговинских преговора, подвукла је Вивијан Рединг. По њеном мишљењу, потребно је тражити јединствена правила заштите података у Европи и САД. Било би разумно, додала је Рединг, када би закон о заштити права личности био укључен у ставове који гарантују грађанима ЕУ правну подршку, независно од места боравка. То би, по њеним речима, био неопходан корак у обнови поверења међу партнерима.

Помен пољуљаног поверења према атлантском партнеру везан је, јасно, за последњи скандал око америчких специјалних служби, које шпијунирају не само обичне грађане уједињене Европе, већ и политичке лидере. Извесну оштрину судова госпође комесара могуће је обнаснити особеношћу њеног карактера. Између осталог треба напоменути да се госпођа Рединг помиње као могући претендент на дужност шефа Европске комисије, о чему ће бити речи после избора за Европски парламент у мају 2014. Истина, данас њен глас још није званични у уједињеној Европи. Мада и прави гласноговорник тешко да ће се чути ових дана.

Чиме је изазван такав песимизам? Новинарским претеривањем? Не, рекао је у разговору за Глас Русије руководилац независног Центра за заштиту персоналних података у немачком Килеу, доктор Тило Вајхерт.

- Нажалост, то није претеривање. То је врло реална, мада не и коначна оцена. Реч је о фундаменталном правном смистему заштите персоналних података, чији пројекат је био једногласно одобрен 21. октобра на заседању комитета за унутрашња правна питања Европског парламента. А федерална влада је стала у исти ред са Великом Британијом и Мађарском, које су покушале да блокирају овај пројекат. При томе аргументација немачке стране је врло цинична – у Немачкој је тобоже осигуран највиши стандард заштите података, а ЕУ може да га поткопа.

Перспктиве промене прилаза Беле куће према приватном животу грађана, како европских, тако и својих, не треба очекивати. Тако у крајњој линији сматра заменик директора Института за политичке и војне анализе Александар Храмчихин.

Олег Севергин,