Фабрика цртаних филмова биће отворена у Москви

01-11-2013 09:08:46 | | Глас Русије, Кадр из м/с "Смешарики". © «КиноПоиск.Ru»/ vos |


Међународни дан анимације, који се је прославио 28. октобра у Москви, обележава се Великим фестивалом цртаних филмова. Форум се организује по седми пут и сваке године добија све веће размере: 50 програма, 350 цртаних филмова...

Форум се одржава у време јесењег распуста у руским школама. Али како подвлаче сами организатори, многи радови нису за децу. Коментарише програмски директор смотре Марија Терешченко.

- Наш фестивал у првом реду није дечији. Ипак ми издвајамо програм где може да се дође са целом породицом. Филмови који нису за децу имају ознаку узраста. Не значи да тамо има нешто опасно. Једноставно, то је озбиљни филм, експериментални, понекад не баш превише весео.

На пример, специјални гост фестивала је светска звезда ауторске анимације Кодзи Јамамура из Јапана. Својевремено он је екранизовао Кафку: јасно је да његови радови неће бити занимљиви деци. Филмове другог почасног госта – Швајцарца Жоржа Швицгебела, организатори препоручују пре свега родитељима који се брину за естетски развој своје деце. то је сликарство, изузетан ритам, кретање камере, врло лепа монтажа... Одличне ствари! – уверава Марија Терешченко.

На фестивалу ће бити представљени прегледи анимације из Пољске, Финске, Израела и са Тајвана, као и читава серија нових руских цртаних филмова. Међу њима је нова руска серија у стилу фантастике Тајна Сухареве куле. Њени аутори су се ослањали на епизоде из руске историје. Прототип једног од главних јунака је постао реални лик близак цару Петру Првом.

Оригинално догађај треба да постане Журка Шерлока. На њој ће режисер Александар Бубнов представити нове епизоде серије Доживљаји Шерлока Холмса. Између осталог онај ко дође тог дана у качкету са лулом имаће улаз у филмску салу бесплатан.

А понос фестивала је пројекат Фабрика цртаних филмова. То је огромна платформа где деца могу да виде како се прави цртани филм и сама да учествују у том процесу. Говори познати режисер Сергеј Меринов.

- Деца сама долазе и праве цртане филмове! И одушевљена су! А за ауторе то је директна веза са публиком. Дете које само проба да направи цртани филм много је упућенији и занимљивији гледалац.

Још један јединствени пројекат се зове АнимаЛаб. Студенти аниматори из 8 земаља Европе (Швајцарска, Пољска, Француска, Немачка, Израел, Чешка, Финска и Русија) под руководством мајстора из Русије током 4 дана ће правити филмове на задату тему. Марија Терешченко је говорила за Глас Русије о неким тајнама тог конкурса.

- Прошле године то је било везано за екранизацију Отела узимајући у обзир нови руски закон о заштити деце. Тачније Отела је требало екранизовати без насиља. При томе још рекламирати храну за мачке. Па ви видите!

Ове године задатак се за сада држи у тајности. Зна се само да ће организатори понудити учесницима да екранизују чувено дело у смеси жанрова, које, на први поглед, уопште томе не одговара.

Карина Ивашко,