Сталоне: Нашао сам друга који је увек са мном

01-11-2013 10:09:40 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Руском музеју у Санкт Петербургу је отворена изложба слика Сталонеа, које је он нацртао за последњих четрдесет година. Силвестер Сталоне је зачудио и обожаваоце и критичаре. Шта се то дешава на уметничком пољу код човека који је познат по својим врло опасним ликовима у холивудским филмовима?

Изложба има непретенциозан назив „Силвестер Сталоне: Уметност. 1975-2013“. Ретроспектива 30 слика Сталонеа, као и документи, фотографије и неколико аутопортрета ус изложени упоредо са радовима „његових савременика“ - Жана Мишела Баскија и Ендија Ворхола. Звезда акционих филмова је рекао да му је велика част да представи своја дела у Руском музеју. Сталоне је „Гласу Русије“ рекао да су на њега јако утицали немачки и руски сликари:

- Прва „руска“ слика коју сам купио, када сам почео да зарађујем, је био Шагал. Увек сам налазио инспирацију код храбрих уметника, драматичног платна. Много сам узео и од немачке традиције употребе јарких боја. Ја јако волим Герхарда Рихтера, али сам, на жалост, углавном, почео са врло познатим мајсторима, као што су Пикасо, Салвадор Дали. Али, данас ме буквално потреса свежа млада крв у уметности. Они мешају све стилове и предлажу друге интерпретације, тако да сам стално под њиховим утицајем“.

Сталонеове слике су јарке, чак и агресивне, и тако препуне акције, као и његови филмови; оне су јарке, изражајне и апстрактне. Глумац користи теме са којима је добро упознат: бокс и портрети колега глумаца чине основу изложбе. Мало људи зна да је Сталоне студирао уметност пре него што је почео да се бави глумом. Он је свој уметнички таленат користио као инструмент који му је помагао приликом тумачења филмских јунака. На пример, када је добио своју најпознатију улогу – Роки -, оне није могао ни да замисли као би одглумио таквог хероја. Зато је почео да га црта, и то му је помогло.

Сталоне је мега звезда, номинован за Оскара, али признаје кад би могао да бира он би волео да се читав живот бави сликањем, а не филмом:

- Почињао сам млад, без неког конкретног циља. И ја сам, као многи, имао много проблема код куће. Породица није била баш најсрећнија и када сам напунио 11 година рекао сам себи: „Нешто ми јако фали у животу.“ Али, нисам знао шта је то. Нисам могао да успоставим хармоничне односе са друговима ни да напредујем у спорту. Постепено сам се упознавао са уметношћу и тако добио друга који је увек са мном. Ето, толико је уметност важна за мене. Са филмовима је све у реду и имао сам много среће да сам у њима глумио, и можда сам сада због њих овде. Али, ја себе сматрам првенствено човеком који је пронашао уметност, а уметност је пронашла њега. Овим би хтео да се бавим до краја свог живота.

Мада Сталоне никада није посебно желео да представи своја дела публици, ово није његова прва изложба. За неке његове радове су плаћали од 50.000-120.000 долара, кад је излагао у галерији Арт Бејзл у Мајами Бичу 2009. године.

Директор Руског музеја Владимир Гусев је, отварајући изложбу, признао да дела Сталонеа нису дела љубитеља. Изгледа, да љубитељи уметности у Русији деле његово мишљење. На отварање изложбе је дошло око хиљаду људи. Они су стајали у реду да би видели слике. Изложба слика Сталонеа у Руском музеју биће отворена месец дана.


http://voiceofrussia.com/news/2013_10_28/Stallones-exhibition-in-St-Pete-Chagall-was-the-first-Russian-painter-I-ever-bought-3278/