Лењин „скупљи“ од Путина

01-11-2013 10:13:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Лењинов аутограм на аукцији кошта 3,5 милиона рубаља или више од сто хиљада долара, а Путинов 51 хиљаду или око 1600 долара. Рејтинг најскупљих потписа политичара изнетих на светско тржиште саставила је компанија Ауторграфоманија.

Раније је компанија саставила рејтинг најскупљих аутограма на планети. Лидер је Виљем Шекспир – 5 милиона евра. За Шекспиром мало заостаје Џон Ленон. У трагању за потписима политичара, који могу да напуне касе, стручњаци компаније су размотрили податке свих познатих међународних аукција, рекла је за Глас Русије Пи-ар менаџер Аутографоманије Марина табачкова.

- Суочили смо се са таквим проблемом да људи не знају колико коштају аутограми политичара. Спровели смо истраживања, упутили захтеве аукцијама које се баве продајом аутограма и добили суме од експерата. То је експертска цена, не она за коју се у принципу може купити аутограм – он може да се купи и за хиљаду рубаља. Али експерти дају своје оцене вредности.

Међу неоспорним фаворитима нашао се Владимир Лењин – 3,5 милиона рубаља (преко сто хиљада долара). У првој тројци је такође трећи председник САД Томас Џеферсон. За потписан 1803. године гарант о предаји земљишта на северозападу Охаја Бенџамину Стенсону су тражили скоро два пута мање. А бронзу је добио Абрахам Линколн: његов потпис кошта 790 хиљада рубаља или око 25 хиљада долара. Даље следе Џорџ Вашингтон са 19 хиљада долара, Барак Обама са скоро 10, Роналд Реган са пет стотина мање и Бил Клинтон са око 8 хиљада долара. Представник Аутографоманије објашњава кухињу такве оцене.

- Ценовна политика се прави од славе лица, да ли је оно живо до данас или је умрло. Такође од броја аутограма који постоје у свету. На пример, Мајкл Џексон може да има милион аутограма, зато ће они бити јефтини. Такође цена се одређује материјалом на којем је остављен потпис. Код Лењина је то документ, зато је он скупљи него на пример једноставно потписана фотографија.

У првих 10 рејтинга ушли су генерални секретар ЦК КПСС Леонид Брежњев (142 хиљаде рубаља, или преко 4000 долара), као и актуални руски председник Владимир Путин. Његов потпис на фотографији заједно са Герхардом Шредером нуди се у Аустралији, где се лицитира за 51 хиљаду рубаља иили више од 1500 долара. Што се тиче необичне популарности вође светског пролетаријата, по мишљењу експерата, она се објашњава тиме што је предмет стављен на аукцију у САЖД, где туристи чврсто верују да је Лењин симбол Русије и увек посећују Маузолеј. Популарност бренда објашњава и висока цена Лењиновог аутограма. За Американце су Руси екзотика, не исто што и рођени гвоздени Арни. Бившег гувернера Калифорније и глумца Арнолда Шварценегера они су оценили 26 пута јефтиније.

Јелена Ковачић,