Заједничка ствар - спасити дрвене цркве руског Севера

01-11-2013 10:36:31 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/SergeyRod/сс-by-sa 3.0/ vos |


Сачувати и препородити јединствене православне споменике дрвеног неимарства Руског Севера главни је циљ народног пројекта Заједничка ствар. Почетком октобра одржана је нова експедиција добровољаца који обнављају дрвене цркве и капеле у Архангелској, Вологодској и Лењинградској области. Ове године учесници пројекта су се вратили са необично вредним проналаском.

Пројекат Заједничка ствар постоји 6 година. За то време волонтери су извели око 90 експедиција према светињама које се налазе у запуштеном стању. Само ове године одржано је више од двадесет таквих експедиција, говори њихов иницијатор и организатор свештеник Алексиј Јаковљев.

- За то време посетили смо око 80 цркава и у многим од њих први пут после совјетског периода чула се молитва. У 34 цркве и капеле смо обавили противхаваријске радове. Многе цркве су биле чак први пут отворене зато што раније нико за њих није знао.

Градови и села Руског Севера нису одабрани случајно. У овим регионима због особености климе од древних времена градиле су се управо дрвене, а не камене цркве. И управо ова територија је веома пострадала од богоборачке власти совјетског периода. Многи јединствени дрвени храмови су били спаљени, разорени, продати клубовима и складиштима. А они који су сачувани заувек су остали без свештеника, говори митрополит Архангелски и Холомогорски Данил.

- Оне цркве које су данас на Северу обновљене, то нису обичне цркве. У њима су изговаране најјаче молитве, зато што су у њима служили наши новомученици и исповедници руски. Јер многи свештеници Руског Севера не само својим знојем и сузама, већ и својом крвљу оросили су ове храмове. Наш Север је необично место. Овде је руски дух, овде мирише Русија. То је мирис Русије, православља, мирис наше духовности и историје. И он се не може уништити, ма колико се трудили.

Запуштене цркве добровољци налазе по причама локалних становника или по архивским документима и фотографијама. Ако црква није споменик културе федералног значаја, онда се обнавља сопственим снагама. У противном се позивају стручњаци како би обновили историјски оригинал по свим потребним канонима – од купола до прозорских оквира.

Учесник оваквих експедиција може да буде свако ко жели. Посебне вештине нису потребне, каже један од волонтера Заједничке ствари Татјана Грудина:

- Наше експедиције могу да буду извиђачке, када одлази група да означи маршруту за оне који су спремни да крену у радну експедицију. Има експедиција са конзервационим и рестаурационим радовима. По правилу, у извиђачким експедицијама се истражује објекат и по могућности ради се на спремању територије, чисте се натписи. Неопходно је да се у свакој нађеној цркви или капели стави икона и прочита молебен.

Ове године приликом чишћења запуштене цркве Смоленске Мајке Божје у селу Мала Шалга у Архангелској области, добровољци су нашли право благо. Испод слоја смећа неочекивано је испао замотуљак. Испоставило се да је то стари еухаристички прибор: златни пехар и специјалне тацне. Црквене посуде је највероватније сакрио свештеник приликом затварања цркве. Тако су оне лежале у прљавштини скоро 80 година, говори настојник цркве Покрова Богородице у селу Казакова игуман Феодосиј.

- Еухаристички прибор је веза времена. На пример, када служим молебан преподобном Антонију Сијском, осећам да се поред мене моле браћа из прошлости. И са пехаром је био такав осећај, само много јачи и узвишенији. Пројекат је врло потребан. Код нас нема могућности да се организује сличан покрет на лицу места и подржавам свим чиме могу овај пројекат.

Осим тога, добровољци први пут праве у Русији регистар древних цркава и капела Руског Севера. После сваке експедиције он се попуњава новим објектима. Сада је на списку преко 170 старих светилишта. И то је само почетак, уверени су учесници Заједничке ствари.

Милена Фаустова,