Стаљинград напушта оквире

01-11-2013 02:11:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Нови руски филм Стаљинград кандидован за престижну награду Оскар, за три недеље приказивања у Русији и ЗНД сакупио је милијарду 382 милиона рубаља. На тај начин филм је постао најпрофитнији у историји савремене руске кинематографије. Предстоје нови хоризонти: сада предстоји приказивање у иностранству.

Прoшли викенд, како се очекивало, ојачала је позиција Стаљинграда: филм је зарадио од приказивања у Русији и земљама ЗНД још 180 милиона рубаља. Укупна зарада значајно премашује показатеље претходног руског рекордера, филма Тимура Бекмамбетова Иронија судбине. Наставак. Приказивање Стаљинграда у биоскопима земље се наставља. Дистрибутери нуде да се оно продужи са шест до осам недеља. Истовремено приказивање филма започиње у европским земљама, на територији Азије и Америке. Коментарише продуцент Стаљинграда Александар Родњански.

- Овај филм је прављен пре свега за своју публику. Али прављен је таквим језиком да буде универзално јасан. Мени се чини да није правилна жеља да се сними нешто за извоз. Најразуминије је да се праве филмови за сопствену публику тако да они путују, превладавају границе, поседују способност да заинтересују и друге гледаоце.

Први странци који ће видети филм биће Кинези. Тамо се благонаклноно односе према руској кинематографији. За кинексу дистрибуцију израђено је више од три хиљаде копија – два пута више него за руску. Становници Кине могу да оцене филм о подвигу бранилаца Стаљинграда у време Другог светског рата почев од 31. октобра. А надаље пред нама је цео свет, осликава перспективу Александар Родњански, набрајајући земље где ће се приказивати руски филм:

- У Јапану, Кореји, Немачкој, Америци... Наш филм се приказује свуда, зато што је у дистрибуцији гигантске холивудске компаније. Први пут за 40 година руски филм је доспео мејџеру, Коламбија Пикчрс је приказује и популарише у целом свету.

Између осталог руски аутори су направили избор међу неликолико холивудских диструбутера. То је јединствена ситуација! Али вело добра је била очекивана „роба“, професионалне филмаџије су то схватале још у процесу снимања. Као прво, грандиозне размере. Први пут у Русији снимано је у формату IMAX 3D. Као друго, реалне историјске чињенице познате читавом свету: Стаљинградска битка која је преломила ток Другог светског рата, битка којом је започела офинзива совјетске војске, завршена капитулацијом фашистичке армије у Берлину. Уз то дирљива људска прича: група совјетских војника брани кућу коју су опколили Немци. Филм говори о последњим тренуцима живота за ове људе, о пријатељству, храбрости, саучешћу и љубави...

Европска премијера Стаљинграда ће бити одржана на Међународном римском фестивалу који се одржава од 7. до 14. новембра. Према речима директора фестивала Марка Милера, то је први случај у читавом постсовјетском периоду када руски филм постаје део великог међународног филмског процеса.

Рита Болотска,