Кадри Џамил: Ми смо за миран излазак из кризе

02-11-2013 09:52:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Избори за председника Сирије могући су само после одржавања конференције „Женева-2“. Увереност у ово за „Глас Русије“ изразио је бивши вице-премијер земље Кадри Џамил о чијој су оставци због прекорачења овлашћења на датој дужности пре неколико дана саопштили сиријски медији. Он на конференцији треба да представља домаћу опозицију чији је још увек лидер.

Руководио је Националним фронтом за промене и ослобађање, који се залаже за мирно регулисање конфликта. По Џамиловим речима одржавање „Женеве-2“ је једина могућност да се успостави мир у Сирији:

- Ми смо за миран излазак из сиријске кризе, за дијалог „Женева-2“, за обустављање било каквих мешања у унутрашње ствари Сирије како би се сиријском народу дало право на самоопредељење. Мислим да је „Женева-2“ већ почела, овај процес се већ одвија. Ако се „Женева-2“ одржи званично то ће значити да је реализована како би се извели закључци и ставила коначна тачка на ову фазу.

Кадри Џамил је истакао да се проблеми Сирије могу решити само кроз демократске председничке иборе који могу бити одржани тек после одржавања конференције. Гласање које је планирано за мај идуће године треба да одлучи судбину земље, али његово спровођење у условима грађанског рата није могуће, сматра стручњак Института за Блиски исток Сергеј Серјогичев:

- Пре „Женеве-2“ они не могу бити одржани. Ако на конференцији буде израђена путна карта за регулисање, у њу ће бити укључени и избори, и они ће бити одржани чак и пре него што је било предвиђено уставом Сирије. Треба чекати „Женеву-2“. И други моменат: бескорисно је одржавати изборе у условима грађанског рата без осигурања безбедности, без гаранције да нико неће подметати бомбе на бирачким местима.

После подношења оставке на дужност вице-премијера Кадри Џамил ће на конференцији у Женеви представљати домаћу опозицију. То ће процесу регулисања кризе дати конструктивнији карактер, убеђен је председник Друштва пријатељства и пословне сарадње с арапским земљама Вјачеслав Матузов:

- Успешан завршетак „Женеве-2“ ће значити да све стране у сиријском конфликту пристају на одређене принципе регулисања. До сада су опозиционе снаге које подржавају западне земље и САД категорички одбијале да учествују на конференцији због присуства званичних власти. То је главна противречност.

Планирано је да се конференција „Женева-2“ одржи у новембру ове године. Коначан датум треба да објави Генерални секретар УН Бан Ки Мун после реферата званичног представника за Сирију Лахарда Брахимија.

Марија Баљабина,