Научници научили да прогнозирају понашање вулкана

02-11-2013 10:56:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Понашање вулкана се дуго времена сматрало непредвидивим. Московски стручњаци су демантовали ову представу. Направили су математички модел ерупције вулкана уз помоћ којег може да се одреди степен његове активности. А то значи и да се види колико је опасан у датом тренутку.

Научници геолошког факултета и Института машинства на Московском државном универзитету направили су модел за мерење параметара вулкана који говоре о степену активности сеизмичких процеса у њему. По хемијском саставу и својствима производа ерупције научници одређују који процеси се дешавају у вулкану и уз помоћ математичког модела прогнозирају његово понашање у будућности.

- Поређењем података хемијског састава магматских једињења и нашег модела може се проценити величина канала којим се магма подиже. Ово помаже у процењивању снаге евентуалних еруцпија и брзине којом се магма подиже на површину вулкана. А то су драгоцене информације кад се поставља питање евакуације људи на безбедно место.

Програм такође омогућава да се види под којим условима је могла да настане врста магме у вулкану. А испитивање појединих кристала ових врста даје информације о томе колика је била температура у магми и како се мењао притисак прилком њеног избацивања. А то је већ корак ка прецизном прогнозирању сеизмичких процеса, истичу научници.

Да би испробали свој модел научници су кренули на полуострво Камчатка на Далеком истоку Русије – до волкана Безимјаниј. „Успели смо да израчунамо на којој дубини се налази жариште ерупције и колико магме се у њему накупило, - каже у закључку Олег Мељник. – Односно, понашање вулкана ће моћи прилично да се прогнозира прилично прецизно.“

Олга Соболевска,