Гасне уговоре са Украјином желе да ревидирају

02-11-2013 10:14:38 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјински правници желе да раскину гасне уговоре са Русијом. Један од кијевских судова добио је тужбу да се гасни уговори из 2009. између Нафтогаза и Гаспрома прогласе неважећим. При томе, тужиоци нису званични представници компаније или власти, већ директор једне од правних фирми и шеф украјинске адвокатеске коморе.

Украјина одавно покушава да промени неповољне по њеном мишљењу уговоре за испоруку руског гаса. Кијев је већ претио судом и прекидима у транзиту гаса, али актуални случај у правној пракси још није постојао. Аутори тужбе самтрају да уговори могу да буду раскинути, пошто по њиховом мишљењу нису међудржавни споразуми и били су склопљени под утицајем околности, и крше јавни поредак, а такође крше јавни ред и наносе штету грађанима Украјине.

Ова тужба је само покушај да се стекне слава, сматра директор за енергетски правац Института за енергетику и финансије Алексеј Громов.

- Ово је споразум између два привредна субјекта. Он нема никакве везе са тужбама приватних лица. Са правне тачке гледишта приватна лица немају никакве основе да се обраћају суду са таквим захтевима. То је као када би се сада грађани ЕУ обратили Стразбуршком суду са захтевом да се раскину дугорочни уговори са Гаспромом, зато што им је тешко да плате за гас. Украјина се одлучује на врло чудне правне покушаје да реши противречности са Русијом. Никако другачије до саморекламом то не може да се назове.

Раније један од иницијатора тужбе Станислав Батрин већ је тражио раскидање гасног уговора од Кабинета министара и чак је дошао до Стокхолмског суда. Суд је одлучио да кабинет министара нема право да се меша у споразуме Гаспрома и Нафтогаза. Ова одлука је била повод за нову тужбу већ националном суду.

Чињеница да је тужбу суд примио пружа основе да се сматра да ће случај бити размотрен. Коментарише доктор правних наука, професор катедре за међународно право МГИМО Дмитриј Лабин.

- Не мислим да се могу једним махом раскинути ови уговори. Природни гас је стратешки производ, и Русија склапа на државном нивоу, између осталог са Украјином, међународне споразуме, у оквиру којих се привредним субјектима поручује да успоставе испоруке.

Тешко да решење кијевског суда може реално да утиче на ревидирање гасних уговора, сматра Дмитриј Лабин:

- Чак ако буде донета одлука не у корист Гаспрома, постоје и друге могућности да се успостави правда. Са тачке гледишта међународног права Гаспром је инвеститор. Зато ако је донета одређена одлука у националном суду која носи негативне последице, инвеститор има могућност да се обрати међународној арбитражи и да затражи компензацију за причињену штету.

Да подсетимо, украјинска страна је већ више пута изјављивала да жели да ревидира гасне споразуме са Русијом и да се договара о смањењу тарифа. Осим тога, Кијев иступа за укидање принципа „узми или плати“ који је предвиђен уговором.

Татјана Голованова,