Мексичка дијета: ни риба, ни месо

02-11-2013 11:31:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Мексику са ресторанских столова нестају сланици, а на традиционално гојазне полицајце неко већ показује прстом. То су први резултати великог рата против гојазности становништва који је започела влада земље. Мексико није прва земља на свету која је упутила изазов сувишним килограмима. Циљ је благородан, али методе и нијансе његовог достизања изазивају код дијетолога сумње.

Нико не може тачно да каже у ком тренутку је Мексико почео да достиже САД по проценту страновништва које пати од гојазности. Али у складу са подацима за 2013. годину, ови показатељи две земље практично су се изједначили и данас сувишне килограме поседује трећина становништва и спада у категорију гојазних.

И последњег дана октобра председник Мексика Енрике Пења Њето дао је старт националној кампањи за борбу против преједања, назвавши раст броја гојазних грађана правом епидемијом. Председник је позвао Мексиканце да се баве спортом или макар да једноставно чешће шетају. А горњи дом националног парламента одлучно је одобрио увођење социјалног пореза на штетно јело и пиће. Сваки прехрамбени производ у сто грама, а који има од 275 и више калорија, подлеже додатном осмопроцентном порезу.

Заиста, за Мексико проблем гојазности је врло актуалан, тим пре што се то тиче не само одраслих становника, већ сада и деце, рекао је нашем извештачу градоначелник престонице земље, града Мексика, Мигел Анхел Мансера. По његовим речима престоничке власти су постигле то да у неким ресторанима на столовима нема сланика. А ускоро уз подршку бизниса биће покренут велики програм здраве хране. Тако ће школе бити снабдевене чистом водом за пиће како деца не би пила свакакве газиране напитке.

Према речима престоничког градоначелника борба за здраву исхрану иницијатива је левих снага и сада она постаје све интензивнија. У своје име да додамо да према статистици сувшине килограме има 46% полицајаца Мексика.

Истовремено, стручњаци са друге стране Атлантика прилично скептично оцењују мексичке методе бробе против преједања. Увођење пореза на калорије није превише сврсисходно са тачке гледишта лекара дијетолога Јелене Соломатине, пошто висококалоријске намирнице могу да буду како штетне, тако и корисне.

- Биљна уља која су нам неопходна у животу, она имају калоричност око 900 калорија. Чак кашика уља, 30 грама, већ у сваком случају то је приближно око 270 калорија. Можда и нешто више. Исти ти коштуњави плодови, у зависности од сорте имају од 600 калорија на сто грама.

Постоје нискокалоријске намирнице, али оне због тога не постају мање штетне, прецизира Јелена Соломатина. Из намирница са ознаком "лајт" може да буде уклоњен шећер и замењен аспартамом, што их не чини здравијим. Аспартам може да издваја токстичне материје и да доводи до тровања. храна треба да буде избалансирана у складу са индивидуалним особеностима сваког човека, његовом грађом и начином живота. Не сме се обраћати пажња само на калорије.

Ни у ком случају не сме се поредити комплексно јело са комадом меса и динстаним поврћем са чоколадом. По калоријама они су једнаки, али у другом случају организам не добија никакав градивни материјал. Појевши филовану чоколадицу за ручак ви ћете огладнети брже него пре чоколаде. Мораћете још једном да нешто презалогајите и тако даље.

Што се тиче комбиновања намирница, дијетолози, физиолози и хемичари имају различите погледе на то. Али нико од њих не види ништа лоше, на пример у томе да се поједе комадић црног хлеба са танким листићем сланине. Посебно у хладно доба године, које управо сада и наступа. Али то је већ актуално за Русију, где проблем гојазности становништва није тако критичан. О томе како се против епидемије боре у другим земљама света рећи ћемо касније. Пријатно!

Никита Сорокин,