Московски ученици прославили Отаџбину

02-11-2013 07:59:41 | | Глас Русије, фото: Милена Фаустова/ «Голос России»/ vostok. |

Pатриотско васпитање омладине


У главној саборnој цркви у земљи – московском храму Христа Спаса, одржано је награђивање победника школског конкурса Прослављамо Отаџбину!. Његов организатор била је РПЦ, Одељење за образовање града Москве и Фонд социјално-културних иницијатива, чији председник је Светлана Медведева. Укупно у стваралачком такмичењу учествовало је више од хиљаду ученика око 200 престоничких школа.

Конкурсни програм Прослављамо Отаџбину био је покренут тек у марту ове године и представља део федералног програма за патриотско васпитање омладине, подвукла је Светлана Медведева.

- Основни циљ нашег конкурса је укључивање генерације која стасава у истраживачку и образовну делатност на проучавању домаће историје, науке, уметности и књижевности, као и подршка талентованој и иницијативној омладини дечијих и стваралачких колектива.

Пошто ове године Русија обележава два важна историјска датума – 400-годишњицу превладавања Смутних времена у Русији и уздизање царске династије Романових на престо, било је решено да се посвети конкурс историјско-културним достигнућима русог народа у време владавине Романових од 1613. до 1917 године. У стваралачком такмичењу могли су да учествују ученици 5-11. разреда било које од московских школа. Требало је да представе жирију своје мишљење и схватање историје. Форме самоизражавања су биле разне: од дубоког истраживачког састава до фоторепортаже. Ученици петог разреда једне од престоничких школа су решили да поставе историјску представу, посвећену отаџбинском рату 1812. године. За врем епроба деца су открила за себе много нових страница историје и боље упознали личности својих јунака, тврди главни глумац кој глуми генерала Михаила Кутузова, десетогодишњи Александар Терешченко.

- Раније сам видео његов портрет, али ништа о њему нисам знао. А пошто смо одиграли представу, све сам о њему сазнао. Кутузов је био суров, одлучан и добар.

А победник у номинацији поезија је ученик 9. разреда Артјом Белин, који је специјално за конкурс саставио читаву оду динасtији Романов. Моје дело назива се Ода Романовима, објашњава дечак.

- Веома се занимам за истроију и тема царске династије ми је најближа. Сугуран сам да је сваки од царева ове породице урадио прилично много за Русију. Сваки од њих је на свој начин навијао за своју и нашу домовину. После истраживања дошао сам до закључка да су Романови једина династија у историји Русије која је подржавала свој народ и саосећала се са њим.

Артјом је уверен да ако сваки ученик данас почне да проучава историју своје земље, а добијена знања почне стваралачки да изражава, онда неће бити потребно да се уводе специјални предмети патриотског васпитања. Москва и ученици престоничких школа само су први корак у будућој историји конкурса Славимо Отаџбину, сматра координатор стваралачких такмичења архиепископ Истрински Арсениј.

- Многе иницијативе које започињу у Москви на неки необичан начин шире се по читавој Русији. Често постајемо сведоци да у појединим регионима, областима и градовима земље одједном почињу да се дешавају слични догађаји. Људи, видевши добро које се рађа у срцу Русије, граду Москви, желе да га ојачају и понове код себе. И ако се то дешава, наша земља се преображава, а људи се мењају набоље.

Осим вредних награда сви победници конкурса Славимо Отаџбину награђени су екскурзијама по древним манастирима Москве, као и путовањима на места везана за велике историјске догађаје у летопису града.

Милена Фаустова,