Локални избори на Косову и Метохији

03-11-2013 10:59:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Данас се у србској покрајини Косову и Метохији под покровитељством сепаратистичких албанских власти одржавају локални избори. У четири српске општине гласаће се на 94 бирачка места. Такозвана Централна изборна комисија Косова је потврдила да право да гласа на изборима има 1.779.357 гласача који ће бирати одборнике и градоначелнике у 39 општина, а у односу на претходне локалне изборе број оних који ће моћи да гласају је порастао за 11.72 одсто.

Од укупно 103 потврђене изборне листе 38 је албанских, 33 су српске, а остало су листе независних кандидата, затим Бошњака, Турака, Рома, Црногораца, Хрвата, Горанаца и Ашкалија.

Изборе ће пратити осим локалних и посматрачи из међународне заједнице.

Изборе ће пратити 30.173 посматрача који су акредитовани у ЦИК-у.

Највише посматрача - 21.030, долази из политичких странака, из грађанских инцијатива је 5.535 посматрача, из две коалиције 253 посматрача, а четири независна кандидата имају 167 посматрача.

Пред гласачима ће се наћи два гласачка листића, један с кандидатима за градоначелнике и други за одборнике.

Очекује се да резултати избора буду проглашени прелиминарно 4. новембра, а званични најкасније 6. новембра.

У другом изборном кругу, 1. децембра, у општинама у којима ниједан кандидат не освоји надполовичну већину, гласаће се само за два првопласирана који су у првом добили највише гласова и тиме наставили изборну трку за градоначелника.

Изборна места отварају се у недељу у седам ујутру, а затварају у 19 часова.