Први у историји Русије и Јапана преговори у формату 2 плус 2

03-11-2013 11:19:33 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Формат добре воље


Руковањем у четири руке отворени су у Токију први у историји Русије и Јапана преговори у формату 2 плус 2 министара одбране и спољних послова. Земље које се де-јуре налазе у стању рата, јер мировни споразум није ни потписан, сада су стратешки партнери. И треба да се договарају о сарадњи у сфери безбедности и одбране. У суботу у Токију руски и јапански министри потврдили су: данас се такав задатак не чини нереалним. Актуални преговори поставили су основу за сарадњу у интересима читавог региона.

Састанак у формату 2 плус 2 у Токију одвијао се наредног дана после одвојених преговора министара одбране и спољних послова. Случај мал те не невиђен у пракси оваквих манифестација. Али актуални састанак је значајан, зато се и одржавао по другом сценарију. Он је био одржан први пут у читавој историји руско-јапанских односа и показао је да стране могу да се договарају о постизању заједничих задатака, изјавио је шеф јапанске дипломатије Фумио Кисида:

- У условима озбиљног развоја руско-јапанских односа, на пример у економији, неопходно је јачати сарадњу и у сфери безбедности. То ће се одразити на подизање нивоа јапанско-руских односа у целини. Осим тога, сарадња у тој сфери између Русије и Јапана, два главна фактора у Источној Азији, даје битан допринос миру и стабилности овог региона. У томе се састоји значај формата 2 плус 2.

У пракси сарадња за сада означава заједничку борбу против пиратерије у региону Аденског залива, супротстављање тероризму и кибернетичким опасностима, интензивније контакте министарстава одбране. При томе сарадња Токија и Москве у сфери безбедности није усмерена против неке земље. Неће утицати ни на односе са блиским савезницима самог Токија, истакао је руски министар спољних полсова Сергеј Лавров.

- Формат 2 плус 2 не посеже на односе Јапана са САД или неком другом земљом. Надамо се да односи Јапана и САД неће стварати проблеме за Русију. Ми се у принципу никада не дружимо са неким против неког трећег. Ми желимо, и то је један од приоритета спољне политике Русије, да ни једна земља, између осталог у региону Пацифичког прстена, не осећа нелагодност, не осећа ризике по своју безбедност.

Лавров је подвукао да управо зато Русија се залаже за формирање у региону Пацифичног прстена нове архитектуре која би се ослањала на ванблоковска начела и градила по принципу недељиве безбедности – када нико неће осигуравати своју безбедност на рачун других. Ипак, по речима Лаврова, у пракси принцип недељивости безбедности за сада није оваплоћен. Пример су планови формирања глобалног система ПРО САД. Ова тема је између осталог била једна од кључних на преговорима 2 плус 2. Јер буквално дан раније Токио и Вашингтон су се договорили о постављању друге линије ПРО у Јапану. Али и питања која су се појавила тим поводом Москва и Токио ће решавати путем дијалога, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу:

- Нисмо скривали да формирање глобалног система ПРО у САД, у који ће бити интегрисан јапански сегмент, изазива код нас озбиљну забринутост. Пре свега због могућег кршења стратешког баланса снага у региону Пацифичког прстена. Предложили смо јапанским колегама да одрже додатне консултације о тематици ПРО у току којих ћемо поделити наше оцене и закључке.

Друга важна тема преговора била је такозвана политика активног пацифизма – курс који је очео да спроводи Токио доласком премијера Синђа Абеа. Према речима Сергеја Лаврова, он је чуо и оценио изјаве колега о искључиво мирном карактеру ове политике. Као и то да Јапан и даље намерава да решава све проблеме искључиво мирним путем.

Размотрили су министри и међународне проблеме, између осталог ситуацију у Сирији. Руска страна је иступила при томе са неочекиваним предлогом о учешћу Јапана у конференцији Женева-2. Москва цени став земаља које подржавају првобитну замисао мировне конфренције – њено одржавање без прелиминарних услова. Тако је прецизирао свој став Сергеј Лавров. По окончању преговора министри су још једном изјавили да су остали задовољни резултатима и договорили се да учине овакве сусрете редовним. Наредни ће бити одржан у Москви 2014. године.

Полина Черница,