Нова железничка станица у Сочију – главна капија Олимпијских игара

03-11-2013 11:41:42 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Главна капија Олимпијских игара у Сочију је отворена. У Адлеру је пуштена у рад суперсавремена железничка станица. Управо она већ за нешто више од три месеца примаће на десетине хиљада гостију из читавог света, овамо ће долазити возови са далеких релација, шинобуси са аеродрома и из разних региона Сочија. Управо железничка станица ће бити главно транспортно средство учесника и гостију Олимпијских игара 2014.

Суперсавремена станица у Адлеру, по признању стручњака, један је од најважнијих саобраћајних објеката предолимпијског Сочија. Гигантски комплекс поред мора оставио је утисак на најзахтевније инспекторе. Церемонији отварања присуствовала су два предедника одједном: председник МОК Томас Бах и председник РФ Владимир Путин. Према речима руског лидера, нова железничка станица је објединила у јединствену саобраћајну мрежу све видове саобраћаја у региону.

- Сочи је добио праву саобраћајну капију и за град као такав, и за читав регион, и за будућу Олимпијаду. Овај комплекс спаја у једниствену мрежу све видове саобраћаја: и ваздушни, и поморски и аутомобилски, и наравно железнички. Што ће несумњиво смањити актуалност прблема са којим се многи људи суочавају до данас. Имам у виду доступност и удобност кретања за све грађане земље и госте будуће Олимпијаде. Да приметим да се станица Адлер одликује не само високим капацитетом, већ и јединственим техничким решењем: зеленим коридором, иновацијама у сфери енергетске ефикасности, квалитетним осигурањем средине без препрека. Станица има изглед који се памти и блиставо архитектонско решење.



Зграда изгледа као огроман талас од стакла и бетона. Са прозора се отвара предиван поглед на Црно море. Перони су затворени, постоји ресторан, пријатна тераса, хотел и чак биоскоп. Планирано је да за време Олимпијаде гости и само грађани Сочија користе за кретање по граду првенствено железнички саобраћај. Брзи возови из Сочија у Олимпијски парк ће на пример одлазити на сваких 10 минута. Уз све то, у граду је обновљена мрежа путева. Једни за другим у престоници будуће Олимпијаде се подижу нови саобраћајни чворови на више нивоа, као и тунели и магистрале. А још сасвим недавно Сочи је у суштини имао један пут поред мора, Курортни проспект, који је вечно био затрпан аутомобилима. Нови саобраћајни систем ће омогућити да се реши овај проблем – сматра званични представник дирекције за изградњу и рекорнстукцију путева Черноморје Александар Адзјанов.

- Овај пут ће преузети на себе главни саобраћај, како у време Игара, тако и после њих. Тако ми очекујемо радикално побољшање ситауције у Сочију. Дублер Курортног проспекта је савремени пут. Он је опремљен системима аутоматског управљања саобраћајем, посављени су монитори о временским условима. У случају потребе или ванредне ситауције учесници саобраћаја одмах добијају потребне информације.



Практично је готова још једна важна саобраћајна артерија Сочија – спојен друм и железничка пруга. Она спаја обалски и планински кластер. 48 километара пролази кроз планине кроз 12 тунела. Осим тога, на новој траси се подиже 50 мостова, међу њима и први на југу Русије висећи аутомобилски мост. Тако са мора у планине може да се стигне за свега 30-40 минута. Старим путем то је трајало више од сат времена. Тако за време Олимпијаде, и што је важно, после ње, саобраћајни систем Сочија ће радити у новом режиму, што ће осигурати комфорно кретање читавом туристичком зоном.

Софија Гордијевска,