Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Укратко о Олимпијади

Укратко о Олимпијади

03-11-2013 11:54:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Северни пут бакље

Олимпијска бакља наставља путовање по руским градовима. 28. октобра она је посетила Ломоносов, град који се налази свега 40 километара од Санкт-Петербурга, назван у част великог руског научника Михаила Ломоносова. Овамо је често долазила на одмор царска породица, тако да за неколико година ту је настао прави дворски ансамбл. Ломоносов је једино предграђе Петербурга које у време Другог светског рата нису разорили Немци. Сада је овај јединствени комплекс из 18. века укључен у списак споменика културе УНЕСКА. После Ломоносова бакља је посетила руски Версај – Петергоф, једну од најпознатијих резиденција руских царева. 29. октобра штефета је кренула на запад и упутила се у страну Каљиниградске области, где је одмах прошла дуж чувене Куршске косе. То необично место често називају музејем природних зона због разноврсности пејзажа: од листопадних шума до пустиње. Тамо је бакља прешла и преко Играјуће шуме, где је дрвеће извијено на потпуно необјашњив начин или чак увијено у прстен. Затим се бакља упутила у Каљиниград, где су је пронели најпознатијим местима – од Бранденбуршке капије, правог ремек-дела готике, поред Фридланске капије, Катедрале, до јединственог у Русији Музеја ћилибара. Даље 30. октобра бакља је кренула у Мурманск. Овде је она посетила споменик творцима словенске писмености Ћирилу и Методију и споменик браниоцима Совјетског Заполарја. После је свратила у Архангелск и Северодвинск. Последња тачка њеног недељног путовања био је Сиктивкар, где је стигла 2. новембра. Бакља је провезена поред традиционалних кућа народа Коми, староседелачког наорда Руског Севера до спомен-музеја легендарне совјетске скијашице Раисе Сметањине. Сада пут бакље води на Крајњи Север – у Јакутију у Магадан.

Прво злато Русије пре тачно 105 година

Први руски олимпијски шампион био је Николај Пањин-Коломенкин.

На Олимпијади у Лондону 1908. године Николај Пањин је иступао у обавезном и слободном клизању. Упоредо са њим у тим категоријама такмичио се седмоструки шампион света и шестоструки шампион Европе, Швеђанин Улрих Салхов, краљ клизача. У слободном програму Пањин је извео све фигуре толико беспрекорно да Салхов, који је гледао његов наступ, после сваког елемента у очајању је реаговао тако бурно, да су судије морале да га упозоравају. Победу су дали Швеђанину: у судијском саставу била су два сународника Салхова и један Швајцарац, његов блиски пријатељ.

Салхов је намеравао да узме и медаљу у клизању у специјалним фигурама, али сазнавши да опет мора да се такмичи са Пањином, одустао је од учешћа у тој дисциплини. Пред наступ Пањин је представио судијама скице фигура такве тежине да нису поверовали у могућност њиховог извођења. Руски спортиста је успео да докаже супротно када их је извео на клизалишту математички прецизно. При томе завршна линија Пањинових клизаљки се потпуно подударила са почетном, тако да је по цртежу на леду било немогуће одредити из које тачке је клизач почео да изводи елемент.

Судије су биле зачуђене и једногласно дале Николају Пањину прво место на олимпијском постољу.

Парк Моја Русија

Почетком јануара, отприлике месец дана пре Олимпијаде, у Красној Пољани, на лепој обали планинске реке Мзитме, биће отоврен етнографски парк Моја Русија.

Сваки од 7 мини градова ће представљати поједини регион Русије. На пример Кавказ чине ресторани традиционалне источне кухиње. Кубањ козачке куће, Бурјатију, где је основа религија будизам, будистички храмови. У сваком павиљону ће моћи да се пробају јела националне кухиње руских народа. У трговинским редовима, који ће бити направљени у стилу отворених галерија 18. века, моћи ће да се купе сувенири и предмети националних заната.

За све који дођу на Игре, у парк неће бити тешко да се стигне: Моја Русија ће бити сасвим близу скијашког центра Роза Хутор.