Јубиларни концерт Монсерат Кабаље у Москви

03-11-2013 12:17:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Када је 2000. године први пут срео Монсерат Кабаље на концерту у Санкт-Петербургу, Николај Басков јој је рекао да сања о опери. Као одговор Монсерат му је понудила тест – да отпева са њом дует.

На питање може ли једном он да пева у опери, Монсерат је одговорила: Мили мој, ти си још тако млад. У мом животу су биле оперске улоге о којима се нисам усудила да размишљам док нисам превалила педесету. Пред тобом је још много тога, али ако заиста желиш да постанеш оперски певач, мораш много да учиш. Може се рећи, да почнеш све из почетка. Да ли си спреман? Спреман сам на све, ако ћете ме учити Ви, ватрено је узвикнуо Басков. Монсерат је пристала да преузме руководством над младим певачем. Тако је рођен овај савез који траје скоро 13 година.

Тешко је поверовати, али она коју је Лучано Павароти једном назвао гласом века у априлу ће навршити 80! Више од шест деценија величанствена оперска дива је поклонола сцени. Она је много пута иступала на концертима са Басковом. И овог пута је дошла у престоницу са својом ћерком Марти специјално на рођендан свог друга, како би му честитала 37. рођендан и певала заједно са њим и ћерком у Кремљу.

Звездани трио – тако је била названа упечатљива представа у Кремљовском дворцу.

На конференцији за штампу која је претходила овом догађају, Монсерат се сетила своје прве посете Москви:

- Наредне године ће се навршити већ 40 година од како сам први пут одржала концерт у Москви, у Бољшом театру. Публици је било драго да ме види, мени такође. Мислим да је то био један од мојих најбољих наступа у Москви.

Једном речи, Николај ми је поклонио снимак, чак сам се расплакала кад сам га погледала. А концерту Кремљу за мене је као поклон, празник, јер поново сам се вратила у Русију. Поклонила сам Баскову партитуру опере Кармен: веома желим да он отпева Хозеа. Знам да ако он то отпева једном, изводиће стално. Имамо много тенора, али они певају гласно, а код Николаја глас се отвара као цвет...

Сматрам себе музичком мајком Николаја Баскова, моја ћерка и Николај су музички брат и сестра.

И мада је Николај Басков потпуно посветио себе естради, он је обећао Монсерат да ће научити улогу Хозеа. Ипак подсетио је да је Монсерат Кабаље прва певачица која је спојила популарну музику и класичну, попевши се заједно са Фредијем Меркјуријем на врх свих светских топ-листа. Она је мајка стила "Кросовер", који спаја класичну музику са поп, рок и електронском музиком, рекао је Басков. Чак многи млади који гледају музичке канале знају ко је Монсерат Кабаље.

Свој односе према поп музици Монсерат Кабаље је одредила овако:

- Постоје две варијанте поп музике – изграђене на ритму и на мелодији. Када је музика ритмична, можда ће група и пунити сале, али будућност неће имати. А мелодична музика ће имати будућност. Певала сам и са поп звездама и са рок, али могу да кажем да је неко био добар, а неко не. Публика воли оно што жели, и постоји на десетине хиљада љубитеља ритмичне музике, али љубитеља мелодичне музике има на милионе. То је врло велика разлика.

У мојим годинама треба да будем захвална за оно што сам добила у животу од публике, музике, колега. Знам да то неће трајати много година, али то постоји данас – филозофски је завршила интервју уочи свог јубиларног концерта велика певачица. Концерт Звездани трио у Кремљовском дворцу одржан је пред пуном салом. Касична и популарна музика, не сметајући једна другој, изведене су тог дана у изобиљу. Програм концрета је био састављен од најпознатијих дела, омиљених међу слушаоцима.

На вечери су учествовали Државни симфонијски оркестар Нова Русија, шпански диригент Рамон Тебар, Академски велики хор Маестра хорског певања.

Овај сусрет за звезданим триом руска публика ће запамтити задуго.

Чујте на крају мали фрагмент концерта у Кремљовском дворцу.

Олга Соболевска,