Фестивал ВГИК открива нове филмске геније

03-11-2013 12:28:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


60 филмова студената кинематографије ушло је у међународни програм 33. фестивала Савезног руског државног института кинематографије ВГИК. Фестивал ће бити одржан у Москви у новембру. Међу учесницима су преставници свих филмских школа Русије и 30 страних земаља.

Од овог фестивала увек се очекује појава младих генија филма. И по правилу очекивања се оправдавају: управо на фестивалу ВГИК-а почеле су свој пут истакнуте личности као што је Андреј Тарковски, Никита Михалков, Андреј Кончаловски, Василиј Шукшин, Елем Климов. Тако је било пре много година, тако се наставља и сада, довољно је навести име Таисије Игуменцеве, звезде руске режисуре у успону.

Ове године за право да учествују у финалном кругу фестивала, посебно на међународном конкурсу, борило се 200 студентских радова. Читав октобар организациони комитет је прегледао ове филмове, и стручњаци су дошли до закључка да су сви они снимљени квалитетно. Тако да је супарништво текло на нивоу уметничких идеја, естетичких погледа. Ако се говори о сижеима и жанровима, на пример, трилера и акционих филмова нема – за њих студенти не могу да сакупе новац. Комедија је мало. Углавном се праве драме, при томе омиљена тема су односи очева и деце. Управо томе је посвећена половина радова.

Врло успешно су се показали студенти прве године радионице познатог режисера и продуцента Џаника Фајзијева. Мајстор каже да је специјално оријентисао ученике на разраду акутних социјалних тема, хтео је да дојучерашњи ученици омирушу барут, да сазнају шта је то живот миграната, бексућника.

- Назвао сам то путовање на дно или портрет човека на дну. Они су снимили осам филмова. Филмови нису уједначени, нешто је боље, нешто слабије. Али ипак види се грађански став младих људи, њихов радознао ум ик неустрашивост са којом су се упутили, може се рећи, на другу планету, потшо живот људи на дну за 18-годишњег момка је нешто ван граница сознаје. Оно што су видели, нравно, произвело је на њих велики утисак. Надам се да се то одразило и у њиховим радовима.

Ректор ВГИК Владимир Малишев види у студентском фестивалу неколико важних компоненти: Овај фестивал је део школског процеса, каже ректор, и врло је важан и у стваралачком и у практичном погледу. И не позивамо случајно на њега прдставнике руских филмских компанија – режисере, продуценте.

- Пожељно је да они погледају ове филмове и можда неког да истакну, тако би га затим узели у своје компаније. А и други наш циљ је да ипак покажемо да филмско образовање у ВГИК-у и уопште у Русији није нешто окорело, легендарно, већ нешто што се развија, иновационо и сасвим савремено!

Фестивал ВГИК је врло популаран код филмских школа читавог света. Сада на њему учествују студенти из 30 земаља, међу којима су велике филмске земље као што су САД, Француска, Шпанија, Немачка, Бразил, Канада и Израел...

Рита Болотска,