Ансамбл Руске Армије на турнеји у Европи

03-11-2013 12:31:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Академски ансамбл песама и игара „Александрова“ ове године је прославио 85. година рада. У почетку је то био мали колектив од 12 учесника, а данас је у његовом саставу 270 уметника. „Александровци“ су били на гостовању у 62 земље света, наступали су у 553 града. Од 1. новембра почиње турнеја у Европи. У Пољској ће бити одржани концерти 3-17. новембра.

У Немачкој – 18-30. новембра, од 1. до 10. децембра ансамбл ће гостовати у Чешкој и Словачкој. Пред почетак европске турнеје, заменик уметничког руководиоца ансамбла Михаил Марушевски је дао интервју „Гласу Русије“.

Већ више пута гостујете у Немачкој. Како реагује немачка публика? Чиме се разликује од руске?

- Планирамо по један наступ у 10 градова, међу њима су Хановер, Магдебург, Лајпциг, Нирнберг. Мислим да је публика свуда иста, и ако се гледаоцима прикаже професионална уметност, специјално припремљени програм, уколико имате озбиљан прилаз концерту, - свака публика ће то високо оценити.

Ансамбл „Александрова“ – то није само хор.

- Ансамбл „Александрова“ чине хор, ансамбл игара, балетска трупа и оркестар. То је јединствена целина, која у два дела концерта даје целовиту представу, шоу. Уједно је то и синтеза садржаја, јер ми не изводимо само класична дела, народну уметност, него и дела земаља у којима гостујемо. То је веома интересантно, и у томе је наша јединственост.

Шта чини програм ове године?

- Стално обнављање програма нама не одговара, јер људи желе да слушају најлепша дела руске уметности, руске музике, класичне музике. Уколико то не будемо узимали у обзир, биће много незадовољних. Нека дела су везана са историјом. На пример, када се изводи песма „Свети рат“ („Священная война“), у неким земљама публика устаје. Таква дела не можемо да искључимо из програма. Ми увек тако градимо програм, да он буде интересантан у земљи, у којој гостујемо. Такође, обавезно изводимо дела и на језику земље, у којој наступамо.

Ко чини основни део публике? Да ли су то Руси, који живе у иностранству, или локално становништво?

- Наравно да је то претежно локална публика, али и наше сународнике често срећемо на концертима. Чак понекад кажу, да нису имали прилике да буду на нашем концерту у Москви, али им се сада пружила та прилика у Паризу или Варшави. Пре десетак година на нашим концертима је више било старије публике, а сада је све више присутна омладина, и то је велико задовољство.

Да ли сматрате да је значајно партнерство са „Гласом Русије“?

- Мислим да је то веома интересантно и корисно. Из разлога, што људи имају прилике не само да гледају наше концерте „уживо“, него и преко интернета. Захваљујући „Гласу Русије“ добили смо могућност да професионалну уметност прикажемо и онима, ко још није имао прилике да посети концерт Ансамбла „Александрова“, да упознамо млађе и старије гледаоце са нашим програмом. То је велики допринос ширењу руске уметности у иностранству.

Олга Канорска,