Нема новца за младе научнике, али има за промотере геј оријентације

05-11-2013 10:21:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Истраживачка станица Петница код Ваљева, једна од најелитнијих научно-образовних институција у Србији, већ се годинама налази у великим финансијским проблемима због чега јој сада прети гашење. Међутим, иако у државном буџету нема новца за ту научну институцију која је прославила српску науку широм света, новца у државној каси ипак има, али за неке друге пројекте који баш и нису прославили Србију, попут овогодишње Параде поноса.

Наиме, као што је познато, чувена Петница је „школа за таленте“ која постоји већ 30 година, и она се професионално бави врхунским образовањем младих људи, а у њој је до сада одржано преко 2000 семинара на којима је учествовало око 45.000 најбољих ученика и наставника из Србије и иностранства.

Међутим, чак ни таква репутација није помогла Петници да се избави из очајног положаја, с обзиром да је држава драстично смањила своје учешће у финансирању њеног рада. Да би функционисао тај „расадник генијалаца“, како често називају Петницу, потребно је да држава хитно уплати 250.000 евра, што је Влада Србије обећала, али своје обећање није испунила.

Са друге стране, пре само месец дана се видело да у државном буџету ипак има новца, али за неке пројекте који су по оцени Владе много важнији и приоритетнији. Подсетимо, тада је србска полиција потрошила на организацију обезбеђења овогодишње Параде поноса, која није ни одржана - чак 2 милиона евра. Том приликом је само за полицијске дневнице било потрошено око 400.000 евра, јер је за чување геј популације на Паради било ангажовано 6.500 полицајаца и других људи који су учествовали у логистици читаве полицијске операције. То буквално значи да је само за један дан обезбеђивања Геј параде у Београду власт издвојила чак 10 пута више новца него што је научној институцији Петница потребно за годину дана функционисања.

Дакле, иако је Петница само током прошле године „произвела“ 14 нових доктора наука, нове чланове Српске академије наука, као и најбоље студенте Београдског универзитета, за Владу Србије убедљиво већи значај има финансирање геј параде.

Штавише, протести незадовољних пореских обвезника тим поводом се обично забрањују. Тако је пре три године Министарство унутрашњих послова забранило одржавање протеста око 1000 пореских обвезника због одлуке Владе Србије да финансира тадашњу Параду поноса у Београду. Незадовољни грађани су саопштили да такозвана Парада поноса, како су дословно рекли, „у тренутку када се Република Србија налази у тешкој економској кризи и када велики број њених грађана живи на рубу егзистенције, представља беспризорно бацање њиховог новца, који би могао бити употребљен за неупоредиво корисније пројекте“.

А ових дана смо заиста могли да се уверимо у истинитост њихових речи, јер је новац потрошен на једнодневно обезбеђивање геј-параде могао бити потрошен можда управо за финансирање Петнице, која би са тим новцем могла функционисати буквално цели низ година.

Али, то је већ ствар процене приоритета Владе Србије. Као што се види поготово у овим тренуцима, када Истраживачка станица Петница моли јавност за помоћ у преживљавању, јасно је да су се надлежна министарства пре одлучила да помогну промотерима геј оријентације, него за помоћ младим талентима. Наравно, таква расподела државног новца значи да ће у будућности у Србији неминовно бити мало више учесника на Парадама, али истовремено и пуно мање врхунских научника у србским институцијама и фабрикама. Или једноставније речено, то значи да мозак у данашњој Србији постаје све мање цењен, што се не би могло рећи и за неке друге делове тела.

Ратко Паић,