Азербајџан на мети радикалног ислама

05-11-2013 09:34:50 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/monojussi/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Радикални ислам постаје озбиљан проблем за Азербајџан. На територији те републике активно пропагирају идеје вахабизма религиозне организације, које спонзорише Саудијска Арабија. О опасности њиховог ширења у региону Гласу Русије причају експерти.

Радикални ислам, који се шири светом, покушава да се учврчсти у средњоазијском региону и на Кавказу. Данас је једна од његових главних мета постао Азербајџан. При томе исламисти вешто користе политичку ситуацију у тој земљи. Између осталог, њима се постепено прикључује опозиција, коју, као и у неким азијским државама постсовјетског простора, владајући режим ограничава у политичким могућностима, - сматра заменик декана факултета Светске економије и светске политике ГУ Високе Школе Еконормије Андреј Суздаљцев.

- Проблем је у томе, што као и код сваког ауторитарног режима, његови односи с опозицијом су чврсти. Опозиција је такође световна, али раштркана. Данас настаје ситуација, с којом се суочио Узбекистан, где је режим Каримова уништио световну опозицију, те је она прешла под окриље џамија.

Исламисти такође користе противречности међу сунитском и шиитском гранама муслимана Азербајџана. У томе их активно спонзирају државе арапског Истока, пре свега Саудијска Арабија. На такав начин они теже да учврсте свој, салафитски модел ислама, убеђен је Андреј Суздаљцев.

- Саудијска Арабија је позната својом тежњом да помогне салафитима у свим земљама арапског Истока. Азербајџан је гранична територија између различитих грана ислама. Финансијска подршка Саудијске Арабије рачуна да ће у дијалогу противречности исламског света Азербајџана победити салафити. То је веома опасна тенденција, која би могла да води сиријској варијанти.

У овој ситуацији ширење радикалног ислама је опасно не само за Азербајџан, већ и јужне регионе Русије, који се граниче с њим, - истакао је први потпредседник Центра моделирања стретешког развоја Григориј Трофимчук.

- Саудијска Арабија као лидер исламског света има за циљ политички утицај на Кавказу, следећи циљ је Руска Федерација, Северни Кавказ. Морамо да будемо свесни тога, те пажљиво пратимо процесе у Закавказју. Русија има своје циљеве за популаризацију нормалног ислама, а не радикалних облика исламизма. Добро је, што руководство Русије схвата значај тих чинилаца, те прати развој процеса. Међутим, веома је танка разлика између првилног и неправилног ислама. То питање је потребно стално контролисати.

Данас је главни задатак и Русије, и Азербајџана, према мишлењу Григорија Трофимчука, стасање својих духовних лидера, чији ауторитет и идеологија морају бити јачи од идеја вахабизма. Велики и озбиљан рад је утицај на милионе исламских умова, - истакао је експерт, али без тог рада Кавкаски регион чека хаос.

Павел Силајев,