Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Пљушченко и сви-сви-сви

Пљушченко и сви-сви-сви

05-11-2013 12:45:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Борба за олимпијске медаље у појединачној конкуренцији у уметничком клизању биће најнепредвидивија на Играма-2014. у Сочију. Данас ни један стручњак не усуђује се да прогнозира победника. На медаље претендује око шест најјачих спортиста планете. Главна интрига је да ли ће учествовати на такмичењима олимпијски шампион 2006. године, довстуки другопласирани на Играма, троструки првак света Јевгениј Пљушченко.

Своју жељу да иступи на домаћим Играма у Сочију Јевгениј Пљушченко који ће у новембру напунити 31. годину изразио је одмах после Олимпијаде-2010. у Ванкуверу. У Канади је руски клизач заузео друго место, заоставши за отприлике један поен за Американцем Еваном Лајсајчеком. Резултатом је сам Јевгениј остао очигледно незадовољан. А његови поклоници из читавог света до данас не признају победу америчког клизача. Јер олимпијско зато му је припало за програм без и једног четвороструког скока. Док је Пљушченко извео два четворострука.

Данас је без сложених скокова од четири окрета немогуће добити ни један турнир, да не говоримо о Олимпијади, истиче познати тренер Александар Жулин.

- Толико је много постало јаких клизача који у свом арсеналу имају и по два, и по три четворострука скока. Без четвороструког скока чак у десет најбољих не можеш да доспеш. На срећу, почело је да се схвата да је четвороструки скок врло важан и многи су почели да га укључују у програм.

На Олимпијади у Сочију ће наступити читава плејада јаких клизача на челу са троструким прваком света, Канађанином Патриком Чаном. 22-годишњи клизач у последње три године није изгубио ни један велики турнир. Једини његов пораз може да се сматра 3. место у финалу прошлогодишње серије Гран-при које се одвијало на олимпијском клизалишту у Сочију. Тада се Патрик Чан озбиљно замислио о супарништву са Пљушченком.

- За мене је то изазов. Пљушченко је за мене увек проблем. Сваки пут када заједно излазимо на клизалиште, покушавам да сазнам о њему што је могуће више, да погледам како се креће по леду, како се загрева. Пошто све те ситнице играју огромну улогу.

Осим Канађанина на олимпијске медаље претендује актуални шампион Европе, Шпанац Хавијер Фернандес и неколико јаких клизача из Јапана. Велика конуренција у мушком појединачном клизању може да буде озбиљно искушење за Јевгенија Пљушченка на Играма у Сочију. Јер у последње три године он није имао могућности да се очи у очи суочи са снагама конкурената. Пљушченко је учествовао само у једном турниру – првенству Европе у Шефилду 2012. На тим такмичењима он је наступио блиставо. освојивши своју 7. шампионску титулу Старог Света.

Ипак о руском клизачу говори се скоро на свим турнирима, чак ако он на њима не учествује. Са нестрпљењем очекујем наступ на Олимпијади у Сочију најпознатијег клизача – Јевгенија Пљушченка. То истовремено и плаши и задивљује, признао је прошле године у Сочију 18-годишњи јапански клизач Јузуру Ханју кога стручњаци називају главним отркићем ове олимпијске четворогодишњице.

- Када сам почео да се клизам мој први омиљени клизач је био Пљушченко. Ево зашто ја правим окрет Билман, хоћу да будем као он. Толико га волим као клизача. Са огромним задовољством бих се такмичио са њим. Али са друге стране, не желим да се са њим такмичим, зато што ме то плаши. То је врло чудан осећај када говорим о Пљушченку. Ако се он врати у Сочи, биће један од главних супарника. Надам се да ћу бити довољно јак да се борим против њега.

У међувремену уз све титуле Пљушченка, место у репрезентацији Русије није му гарантовано. Клизач треба да прође селекције на националном првенству. Истина, експерти признају да су његови главни супарници старе повреде. У сигурности у сопствене снаге, у карактеру, умећу побеђивања, па и у свему оном што се зове харизма, Пљушченко до данас нема премца у Русији. А можда и у свету.

Светлана Калмикова,