Либијци ће вратити себи Либију

06-11-2013 10:00:20 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Сада се они који су својевремено иступали против Гадафија кају због својих поступака


Читаве две године, колико је прошло после свргавања и убиства Моамера Гадафија, у Либији не полази за руком да се формира стабилна влада. Власт на терену фактички припада наоружаним групацијама које су својевремено иступале као јединствени фронт, али после победе „револуције“ уротиле су се једна против друге.

Поредак у земљи обећава да успостави Група политичке акције на благо Либије на челу са Ахмедом Мухаребом ал-Гадафијем, рођаком побинулог лидера Џамахирије. Да ли то значи да либијска опозиција припрема преврат? Мухареб ал-Гадафи у време владавине пуковника Гадафија радио је на распоређивању либијских инвестиција у иностранству. Последњих месеци грађанског рата 2011. године он је испуњавао личне налоге либијског лидера, покушавајући да успостави везу са шефовима европских држава, као и са члановима Прелазног националног савета Либије ради прекида војних дејстава.

Глас Русије је замолио Ахмеда ал-Гадафија који сада живи ван граница Либије да прецизира планове Групе.

- Ми не говоримо о преврату. Ми смо политичка група, а не војна. При томе желимо да помогнемо Либији, пошто сигуација у земљи је катастрофална. Сада они који су својевремено иступали против Моамера Гадафија, кају се због својих поступака.

У време Гадафија младе породице су могле да добију станове са великим олакшицама, а у одређеним условима држава их је давала бесплатно. Лекови и лечење плаћала је држава. Моамер Гадафи је лично посећивао болнице и пратио да пацијенти имају све. Образовање је било доступно апсолутно свима. Данас је ситауција другачија. На периферији земље за две године појавио се велики слој маргиналног становништва, чији живот се састоји само од оружја и насиља. У сличним регионима мене самог су 9 пута стављали иза решетака.

Да ли су то хтели Либијци? Ако се догађаји из 2011. године не могу назвати револуцијом либијског народа, онда коме је то било потребено?

- Ради одговора на ово питање да се разаберемо око ситуације са нафтом. Куда одлази либијска нафта? Одмах после такозване револуције ми смо инсистирали на том да нафтна налазишта могу да експлоатишу само националне компаније. За то су нас стављали у затвор. На крају налазишта су дата на располагање страним компанијама које слободно користе наше ресурсе. Значи, у Либији није било свргавања режима, то је било свргавање власти народа. Сада су Либијци схватили да су их преварили и устају против нове владе. Многи од њих су бивши официри, чиновници, политичари, бизнисмени. И они су се придружили нашој групи.

Али како планирате мирно да реформишете Либију, ако вам се супротстављају оружане групације?

- Није реч о оружаној конфронтацији, ми смо политичка организација. Ја верујем у наш народ који је спознао своју грешку и сам може да врати своју земљу. Као доказ могу да наведем пример ватрених дебата у Општем националном конгресу по питању одвајања Киренаике. Све више парламентараца је против сепаратизма, који разједа државу.

Што се тиче средстава за обнову земље, трошкове може да покрије наш новац који је остао у страним банкама. Радио сам у систему страних инвестиција Либије и знам да наша улагања у страним банкама чине око билион и 200 милијарди долара. Билион и 200 милијарди је отето од либијског народа. Први који је говорио о њиховој даљој судбини био је министар финансија Либије Хасан Зиглам, сада већ бивши. 2012. он је изјавио да 50 милијарди долара су узеле катарске компаније како би покриле своје трошкове за терористе у Либији. О томе сведоче документи о пребацивању средстава са страних рачуна Либије нафтним компанијама Катара, које су у отм тренутку радиле код нас у земљи. Како би ватио новац, Зиглам је наредио Министарству за финансијски надзор да формира комисију за истрагу проневере. Неколико дана касније зграда Министарства за финансијски надзор је била подвргнута паљби из оруђа и сви документи о операцијама са нашим рачунима у иностранству били су уништени. Чак најнаивнији Либијац схвата да су започета истрага и напад на Министарство повезани. Зато сам сигуран да је убзро наш народ преузети уређење земље у своје руке.

У новембру у Каиру се планира одржавање прве конференције либијске опозиције од тренутка окончања грађанског рата. Свој пристанак за учешће дали су многи представници не само претходног режима, већ и актуалног. Суседне и европске земље индиректно подржавају одржавање ове конференције, зато што, по речима ал-Гадафија, данашња Либија дестабилише читав регион:

- Од Либије полазе таласи нестабилности и насиља по читавом свету. Пре свега су пострадале земље Средоземног мора. Од европских Француска, где се увећала незаконита миграција. Француски војници у Малију су такође гинули од либијског оружја. Зато сва дејства на стабилизацији ситуације у Либији данас иду на руку нашим суседима.


КАТЕГОРИЈЕ