ЕУ обећава златне реке, а нема снаге да спасава сама себе

06-11-2013 10:18:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |

Мит о евроинтеграцијама


Потписивање споразума о асоцијацији са ЕУ наговештава срећну будућност украјинском народу. Становници земље добијају јефтину и квалитетну робу, а надаље могу да добију пасоше ЕУ. Такав бајковити живот обећава украјинска влада. Али, нажалост, овим бајкама није суђено да постану стварност, пошто Украјину у ЕУ нико не чека.

Формирање зоне слободне трговине између Украјине и Европе први је корак ка даљој евроинтеграцији. Такав мит о даљем зближавању са ЕУ активно користе присталице придруживања. Ипак одговарајући документи не садрже ни речи о перспективама чанства Украјине у ЕУ, истиче саветник председника Русије Сергеј Глазјев.

- Украјина неће добити ни право да користи финансијску помоћ према техничким програмима ЕУ, ни право да учествује у доношењу одлука, неће добити безвизну размену, о чему многи у Украјини сањају. То је неко самозаваравање. И као у свакој издаји, ово самозаваравање се базира на личним интересима људи који су укључени у доношење одлука.

Европски комесари који посећују Украјину у оквиру припрема за самит Источно партнерство у Виљнусу, често говоре о потенцијалу односа Кијева и Брисела. Али при томе не журе са конкретиком, истиче заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Беспаљко.

- ЕУ обећава златне реке, учешће у развоју економије, али при томе не наводи ништа конкретно: ни суму инвестиције, ни предузећа која ће ЕУ реформисати или модернизовати. Таква обећања се не чују. ЕУ једноставно поставља Украјини одређене обавезе, не више од тога. Али никаквих инвестиција, никаквих конретних корака не може да учини, зато што саме земље ЕУ врло много имају економских проблема.

Европа се још није опоравила од кризе и уморила се да спасава слабе економије попут Грчке и Кипра, улажући милионе евра у подржавање финасијског система зоне. Ниво стандарда у њима стално опада, као на пример у земљама Балтика и у Бугарској. Пољопривреда источних земаља ЕУ не издржава конкуренцију са технолошки савршенијом производњом Западне Европе, истиче први потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук:

- ЕУ нису потребни нови чланови. Тамо се појављује мноштво проблема са такозваним новајлијама. Земље Источне Европе, за разлику од земаља Западне Европе, које контролише ЕУ, немају никакве предности. Зато оне који улазе у ЕУ у саставу Источног партнерства, покушавајући да потпишу споразум, ништа не чека. Занимљиво је што они сами то не схватају.

Финансијско стање Украјине такође је не чини привлачном за ЕУ. Просечни показатељ унутрашњег бруто производа по глави становника у ЕУ је осам, а продуктивност рада четири пута виша него у Украјини. И сваке године ова разлика се увећава, чинећи потенцијално чланство у ЕУ још магловитијим.

Татјана Голованова,