Сергеј Шојгу: 22 године у режиму оперативног реаговања

06-11-2013 10:34:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска војска одавно није преживела период тако богат маневрима, походима и другим догађајима као што је период од новембра 2012. до новембра 2013. године. Али управо тако је протекла прва година под руководством новог министра одбране РФ Сергеја Шојгуа.

Да подсетимо да је Сергеј Шојгу био именован за министра одбране председничким указом од 6. новембра 2012. године, сменивши на тој дужности Анатолија Седјукова. Пре тога, не рачунајући мали прекид када је радио као губернатор Московске области, Шојгу је од 1991. године био незамењив руководилац руских служби цивилне одбране, трансформисаних у чувено Министарство за ванредне ситуације 1994. године.

За годину дана рада на новој дужности Сергеј Шојгу се испољио као врло разуман, иницијативан и делотворан министар одбране, сматра одговорни уредник листа Независни војни преглед Виктор Литовкин:

- Под његовим руководством армија је ове године ивзела низ врло ефикасних војних маневара. При томе маневре који су били изведени изненада и у Западном војном округу, и у Јужном, и у Централно, и у Источном војном округу. И последњи маневри стратешких нуклеарних снага, и сви они су били изведени на врло високом нивоу. Наравно, уз одређене грешке, али маневри се изводе ради тога да се открију недостаци, затим се предузима њихово уклањање.

И у прекидима између маневара, и у време њиховог извођења, нови министар одбране је посетио много гарнизона наших оружаних снага, истиче Литовкин. Шојгу се обзиљно бавио уређењем армије, као и отварањем нових база, између осталог на Црном мору у Новоросијску, на Камчатки. Истовремено међу експертима се сусрећу и друге, не тако једнозначне оцене Сергеја Шојгуа као министра одбране. Читаву ову годину он и његов тим покушавали су да одговарају очекивањима земље и народа.