Региони желе да се разведу од Кишињова

07-11-2013 09:37:42 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Serhio/cc-by-sa 3.0/ v |


У регионима Молдавије јачају сепаратистичка расположења. Председник Придњестровља Јевгениј Шевчук у последње време неколико пута је поновио да конфликт Тираспоља и Кишињова може да буде решен само путем „цивилизованог“ развода. А шеф представништва Гагаузије у Придњестровљу Иван Бургуџи изјавио је да је улазак Галаузије у састав Молдавије био трагична грешка.

Гласну изјаву Иван Бургуџи је дао у Дубосарима за време награђивања групе становника овог града јубиларним медаљама „10 година Гагауске републике“. По његовим речима, аутономија данас преживљава тешка времена, а њен посебан правни статус се не поштује. И док се Гагаузија труди да се развије, без обзира на настале околноти, убрзо ће у региону бити одржан референдум о избору даљег развојног пута, истакао је политичар. Експерти између осталог сматрају да мада многи у Гагаузији деле тачку гледишта Бургуџије, до референдума и покушаја одвајања од Молдавије ствар ипак неће доћи. Ситуацију коментарише сарадник Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања Владимир Брутер:

- Бугурџи увек заузима такав радикални став да он у већини случајева не наилази на подршку у самој аутономији. Мени се чини да је то лични став Бургуџија, коју сва остала гагауска елите и руководство Гагаузије не деле.

Много озбиљније ствари стоје са Придњестровљем. Шеф ове непризнате републике Јевгениј Шевчук последњих дана дао неколио оштрих изјава. Тако, истпуајући у Немачкој на конференцији посвећеној регулисању придњестровске кризе, Шевчук је рекао да је признање независности Тираспоља једини пут ка решавању проблема. Управо перспектива зближавања Молдавије и ЕУ јача сепаратистичка расположења у републици, сматра екпсерт Дњестовско-прутског информационо-аналитчког центра Руског института за стратешка истраживања Василиј Каширин.

- И Гагауска аутономија, и Тараклијски рејон са бугарским становништвом, и претежно рускофонски север Молдавије (Бељци и околни региони) одлично схватају да курс европеизације Молдавије значи пре свега јачање позиција румуно-униониста. То је званични став Румуније: Молдавија и Румунија ће се ујединити у оквиру ЕУ.

Споразум о асоцијацији са Молдавијом треба да буде парафиран крајем месеца на самиту Источно партнерство у Виљнусу. При томе Молдавија нема никакве шансе да постане пуноправни члан ЕУ у догледној перспективи. Са тачке гледишта Тираспоља, наставља Шевчук, зона слободне трговине коју Молдавија и Украјина праве са ЕУ представља ништа друго до систем економског гушења Придњестровља.