Холандија хоће да победи Русију на суду још пре почетка суђења

07-11-2013 09:08:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Тужба против Русије коју је Холандија предала Међународном трибуналу за поморско право у Хамбургу подсећа на древну кинеску стратегију: циљ војсковође је да победи не почевши битку. Још пре расправе поводом случаја, холандска страна захтева да се предузму такозване осигуравајуће мере.

Ево их: да се ослободи посада брода Гринписа под називом Арктик Санрајз, да се обуставе сви административни и кривични поступци поводом случаја „напада“ на нафтну платформу Приразломнаја од стране припадника Гринписа, да се броду Арктик Санрајз допусти да напусти територијалне воде РФ (очигледно са посадом – неће летећи Холанђанин повести брод на слободу?). И на крају као десерт – од руске стране се тражи да не предузима никакве кораке који би могли да погоршају ситуацију. Када све то буде испуњено, тада ћемо говорити о случају, кажу нам преко суда холандски тужитељи. Узрок таквог страшног тона је један: брод Гринписа је пловио под холандском заставом, и мада читав свет зна да је Грипис сам себи застава, за холандске тужитеље то нема значаја.

При томе Холанђани некако испуштају из вида да после таквих осигуравајућих мера нема о чему да се расправља на суду: победа велике поморске коалиције Гринписа и Холандије ће бити и без тога потпуна. Одлука Русије да бојкотује заседање хамбуршког суда за ову господу је празно слово. Мада у том бојкоту нема ништа антихоландско: једноставно пењање припадника Гринписа на руску нафтну платформу Приразломнаја десило се у руским територијалним водама, а свој суверенитет Русија не планира да разматра ни у каквим страним судовима. Тешка правна и пропагандна артиљерија коју је истурила холандска страна уверена је у успех. Холандски и британси медији већ неколико недеља пишу о припадницима Гринписа који тобоже живи труну у мурманском затовру – и како после тога да се не пусти летећи холанђанин са извињењима?

Спорно остаје само питање шта значи „не погоршавати“. Вероватно да не би погоршавала, Русија треба не само да одбаци оптужбу за хулиганство, мада западни медији по инерцији говоре о казни до 15 година која је предвиђена за пиратство, за које 30 активиста Гринписа више није оптужено. Треба прогласити платформу Приразломнаја власништвом Гринписа, а бушење у руској зони Арктика дозвлити само холандским компанијама. При томе, вероватно ће морати да се дозволи Холанђанима да траће не само нафту и обичан гас,већ и да протересу руско тле у трагању за гасом из шкриљаца, сада се у Холандији управо разматра пројекат експлоатације гаса из шркиљаца на територији земље. И то иако са тачке гледишта екологије експлоатација гаса из шкриљаца метод је много оапснији него бушење на платформи Приразломнаја у Арктику.

Између осталог, нелогичност холандског става не ограничава се само еколошким оптужбама на рачун Русије од поклоника гласа из шркиљаца. Ако се Холандија толико брине о неколико својих грађана у мурманском истражном затвору, зашто у Турској не брани своју грађанку Фузун Ердоган, коју је турски суд оптужио на доживотну робију због учешћа у левој организацији? Све то оставља утисак не само двоструког стандарда, већ и политичке кампање. Тачно пред почетак суђења у Хамбургу, холандски министар иностраних послова је позвао будуће хипотетичне жртве руског закона о забрани геј-рпопаганде међу децом да дођу да живе у Холандију. Тако ако се Холандија толико брине о пропагаторима геј-забава међу децом, зашто се не бави том борбом у 76 земаља које су забраниле хомосексуализам, већ усмерава све своје симпатије само на руске грађане? И зашто у самој Холандији људи који траже геј-забаве са децом на Интернету, да не говоримо о реалном животу, гоне се према закону?

Дмитриј Бабич,