Нова правила издавања возачких дозвола

07-11-2013 10:50:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији су 5. новембра ступиле на снагу измене Закона о безбедности саобраћаја. Сада је за управљање јавним саобраћајем возачима странцима потребно да добију руску дозволу. Дозвола је потребна и за управљање скутерима. А испит не може више да се даје у ГИБДД без обуке у аутошколи.

Главна новина је појава додатних категорија возачких дозвола. Нова категорија М даје право да се седа за волан мопеда или скутера. А 6 подкаторогија (А1,Б1 и слично) дају право да се управља лаким мотоциклима, квадроциклима, малим камионима и аутобусима. Ипак они који већ имају дозволу било које друге категорије не треба да полажу испит, каже председник међурегионалне асоцијације аутошкола Русије Татјана Шутаљова.

- Сви који сада имају већ отоврене категорије, имају право да користе подкатегорију. И највероватније то право ће се пружати аутоматски. Они који имају категорију С аутоматски ће добијати подкатегорију С1, Д – Д1.

Нови закон дозвољава да се полаже испит у атомобилу са аутоматским мењачем. То ће бити обележено у дозволи. Механичким мењачем са таквом дозволом неће моћи да се управља. Промене у закону ће се тицати и професионалних возача странаца. Сада ће моћи да се ради само са руском дозволом. То ће омогућити да се уведу јединствени стандарди контроле, каже аналитичар Инвесткафе Андреј Шенк.

- То је везано у првом реду са безбедношћу са тачке гледишта осигурања, зато што када је реч о осигурању живота, возач мора да буде квалификовано припремљен. Уводе се стандарди јединствени за све. Сваки човек, странац или не, како би превозио путнике, мора да положи овај испит и да добије дозволу у Русији. То се чин како би се успоставила контрола над тим какав је возач, које вештине поседује.

Контролисаће се и процес припреме возача. Раније за испит у ГИБДД није било обавезно да се прође обука у аутошколи. Сада не може више да се полаже испит на тај начин. Због тога се у аутошколе очекује прилив великог броја ученика, мада на цену обуке то тешко да ће утицати. А цена часова са приватним инструкторима ће вероватно постати виша, сматра Андреј Шенгк.

- Цена у државној аутошколи је фиксирана, тешко је манипулисати њоме. Али често обичан курс аутошколе за припрему испита није довољан. И људи узимају приватне часове и тренирају даље. Ова цена се одређује искључиво тржишно. Мислим да управо ова компонента може да утиче на скок цене, зато што овде нема контроле од стране аутошколе.

Возачи који су већ добили дозволу неће морати да полажу испит поново. Дозвола мора да се мења само онда када јој истекне рок важења. А казне за возаче странце који не добију руске дозволе почеће да важе од маја наредне године: због кршења закона њихови послодавци ће морати да плате 50 хиљада рубаља.

Марија Баљабина,