Олимпијска бакља креће у космос

07-11-2013 10:05:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Први пут у историји олимпијска бакља ће бити у космосу. У орбиту, на МКС, бакљу 22. зимских Олимпијских Игара ће пребацити интернационални тим: космонаут Роскосмоса Михаил Тјурин, астронаут НАСЕ Ричард Мастракио и астронаут јапанске космичке агенције ЈАХА Коичи Ваката.

Симбол Олимпијаде je кренуо у космос тачно месец дана после почетка штафете – 7. новембра. На МКС бакљу ће пренети украшен олимпијском симболиком брод Сојуз. За јапанског и америчког астронаута ова мисија је узбудљива не зато што су они учесници штафете олимпијске бакље, већ зати што је то први њихов лет бродом Сојуз, признао је пред старт са космодрома Бајконур Коичи Ваката.

- Са нестрпљењем очекујем лет Сојузом. За време лета шатлом била су нам потребна два дана да извршимо зближавање и спајање. Сада треба око 6 сати, што говори о великом достигнућу Русије.

Јапански астронаут каже да је кључ за успех космичке експедиције, као и у спорту, тимски рад. То одговара и духу Олимпијаде – истиче са своје стране астронаут НАСЕ Ричард Мастракио.

- Олимпијске игре су изузетан догађај који спаја много разних нација. Ова бакља ће такође симболисати удружене нације које раде на МКС. Веома ми је драго што можемо да повежемо рад на космичкој станици и Олимпијске игре, и срећан сам што сам део ове манифестације.

У историји Олимпијских игара ова штафета је најмасовнија. Симбол Игара ће боравити не само у бестежинском стању, већ ће се спустити на дно најдубљег језера на свету, Бајкала, а такође попети на највиши врх Европе – Елбрус на Кавказу. За 4 месеца бакљу ће пронети Русијом 14 000 носилаца. Руски космонаут Михаил Тјурин већ је учествовао у штафети – 10. октобра протрчао је са бакљом по свом родном граду Коломна у Подмосковљу.

- Симбилично и врло исправно што ћемо такође имати својеврсну штафету. Наша посада треба да је пребаци на станицу, посада станице у космос, а трећа посада да врати на Земљу. Олимпијска бакља у читавој историји човечанства је најстарији симбол мира. Узбудљиво је што са њом треба да радимо. За време Олимпијских игара у стара времена чак су ратови престајали.

Штафету олимпијске бакље у орбити ће преузети космонаути Роскосмоса Олег Котов и Сергеј Рјазански који сада раде на МКС. Они имају сложену али уважену мисију: да изнесу бакљу у отворени космос. Ових дана је бакља ношена авионима, теренским возилима и на псећим и јеленским запрегама, на скијама и сноубордовима се возила по најсевернијим руским градовима – Нориљску, Јакутску, Магадану и Анадиру на Чукотки.

Марија Баљабина,