Свечани марш на Црвеном тргу- дан сећања на заштитнике Москве

07-11-2013 05:03:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви на Црвеном тргу већ 11. пут се организује свечани марш поводом легендарне параде која је била одржана 7. новембра 1941.године. Ове године jе свечаним маршем по калдрми Црвеног трга прошло више од 2 хиљаде војника и официра Руске армије, одевених у војну униформу тих година.

Многи родови војске, али и оних који су у позадини фронта пружали подршку борцима, прошли су преко трга у јединственом строју. Са трибина је марш надгледало око 8 хиљада гостију, међу којима је било много ветерана. Од тог броја је њих 28 заиста учествовало управо на овој легендарној паради. Речима захвалности, ветеране је поздравио и градоначелник Москве Сергеј Собјанин.

Пред почетак марша, учесници параде су пред гледаоцима извели малу театрализовану представу, која је имала за циљ да опише крваве дане борбе за Москву. Народни уметник СССР Александар Шилов је за „Глас Русије“ рекао да су овакве манифестације неопходне како би све накнадне генерације памтиле подвиге предака који су штитили престоницу Русије и независност отаџбине.

Што се тиче младих генерација, у маршу су учетвовали и кадетски корпуси, питомци војних школа „Суворов“, чланови војно-патриотских клубова Москве, укупно око 3500људи. Начелник штаба број један, града хероја Минск Сергеј Биков, сматра да је одржавање овог марша добра традиција, која може код младих људи да пробуди осећање патриотизма:

- Радује што историјски датуми остају сачувани у сећању омладине, овде на Црвеном тргу, ова омладина данас марширајући одаје пошту погинулима, онима који се нису вратили из рата. Њихов марш је сећање на све оне који су погинули у рату.

Ветеран Великог Отаџбинског рата Виктор Сигалов који је служио у то време у Балтичкој флоти, рекао је да се 1941.године са својим земљацима, Московљанима борио како би дошао у могућност да штити престоницу:

- Тада је Москва шефовала Балтичком флотом и веома много Московљана је било на Балтичком мору. Много Московљана је писало молбе да их пошаљу у прекоманду, како би могли да бране свој град.

Сетио се он и новембарске параде, коју је видео само путем филмске фронике. Према речима ветерана, ова храбра одлука да се одржи парада, када је непријатељ био већ сасвим близу, када је канонада топова могла да се чује у околини престонице, дала је повода да Црвена армија има снаге и наду у победу.

Григориј Милељин,