"Женева 2“ поново одложена

08-11-2013 09:29:14 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Конференција о регулисању ситуације у Сирији „Женева 2“ поново је одложена. За сада, за крај године. Донекле, ово одлагање је у вези са чињеницом да САД не могу да консолидују опозицију и не успевају да је убеде да прихвати учешће у преговорима. Сиријска опозиција и Американци су против учешћа Ирана на овој конференцији.

Према замисли организатора „Женеве 2“, ова конференција би требало да стави тачку на грађански рату у Сирији, који траје већ две и по године. Главна структура побуњеника- Слободна армија Сирије- то је алијанса оружаних групица, од којих многе делују самостално. Њихово подчињавање центру је пука формалност. Примирје њима не треба, говори политиколог Михаил Тројицки:

- За побуњенике је свако примирје некакво признање систему Асада, али и оповргавање свега онога чему они стреме. Зато њима савршено није потребно примирје, у том смислу и због тога што многи од њих добијају материјалну подршку уколико се сукоби наставе.

Да, ни званични Дамаск није више толико заинтересован за преговоре. Запад, који се сагласио са разоружавањем Сирије, фактички је гарантовао очување режима Башара Асада. Влади Асада је то потпуно довољно. Сиријске власти сматрају, да су већ учинили много уступака и сматрају да би требало да се боре против опозиције свим силама.На крају, нема јединственог става о учешћу кључних савезника Сирије. Реч је пре свега о Ирану, говори експерт за питања Средње Азије и Блиског Истока Семјон Багдасаров:

- Иран веома озбиљно утиче на ситуацију у Сирији. У суштини, он остварује војно-техничку, моралну, дипломатску подршку сиријском руководству. Ако је веровати изјавама сиријске опозиције, у Сирији сада ратује 60 хиљада војника из Ирана. Осим тога, Иран веома активно утиче на своје шиитске савезнике у Ираку. Зато без гласа Ирана решење таквог проблема је симболично.

Многи експерти сматрају, да нажалост постоји могућност да се конференција „Женева 2“ уопште и не одржи. Ако се успешно заврши разоружавање, а режим Асада покаже довољно снаге да се супротстави наоружаној опозицији, Дамаск и неће имати разлоге да седне за преговоарачки сто. Јер у том случају, основни извори сукоба више и неће постојати.

Влад Гринкевич,