На старту су будући кормилари Европе

08-11-2013 09:41:37 | | Глас Русије/ vostok.rs |


„Ко ће постати нови краљ Европе?“ – то је наслов чланка у немачком „Die Welt“ после кандидатуре од стране представника социјалистичких партија Европе, на место будућег председника Европске комисије садашњег председника Европског парламента, посланика Немачке Мартина Шулца (Martin Schulz). Избор још једног „кормилара“ јединствене Европе ће се обавити кад истекне мандат Жозеа Мануела Бароза у новембру 2014. године, а на основу резултата мајских избора у Европски парламент.

Представници националних партија леве оријентације земаља чланица ЕУ, који су чланови Партије европских социјалиста (SPE), а који су се окупили 6. новембра у Бриселу су предложили кандидатуру Мартина Шулца већином гласова – 19 од 32. „Euronews“ цитира прво обраћање претендента на место премијера „евроспке владе“: „Грађани губе поверење, а ја ћу се борити да га повратим. Ја ћу доказати да је Европа најпросперитетнији део света, да је способна да распореди богатство праведније и поштеније“.

Што се тиче категоричности Мартина Шулца, стручњаци су и пре његовог избора на чело Европског парламента примећивали да је склон оштрим речима. Да ли ће ова црта карактера помагати Шулцу у предстојећој трци за „краљевску“ фотељу у ЕУ, или ће му сметати?

Аналитичари се за сада уздржавају од конкретних прогноза. Тиме пре што ће званична кандидатура Шулца бити представљена 1. марта следеће године, на конгресу Партије европских социјалиста у Риму. Али, саборци Шулца по политичким убеђењима неће штедети велике речи. Информационе агенције преносе изјаву председника Социјалдемократске партије Немачке Зигмара Габријела (Sigmar Gabriel) о томе да рад Шулца у Европском парламенту сведочи о „снази и страсти“ с којом се он бори за „нову и бољу Европу“.

Подигнуто расположење немачких социјалдемократа је сасвим јасно. Експерти, међутим, напомињу да ће предстојећи избори у Европски парламент у мају 2014. године бити први после ступања на снагу Лисабонског договора. Према овом документу, изборни резултати треба да буду узети у обзир приликом одређивања кандидатуре будућег шефа Европске комисије. Међутим, према проценама неколико аналитичара, шансе да социјалдемократе постану највећа фракција у Европском парламенту не треба преувеличавати. Али, и ако социјалисти освоје највише гласова, одреде кандидатуру будућег шефа Европске комисије, свеједно ће бити политички лидери уједињене Европе.

Између осталог, експерти истичу да је Шулц први, али не и једини претендент на главно место у ЕУ. Европски Зелени су одлучили да одмах именују два кандидата и да дискусија иде путем онлајн гласања. Фаворит „Европских левичара“ – EL је лидер грчког савеза уједињених левичарских снага „Syriza“ Алексис Ципрас (Alexis Tsipras).

Званично именовање ће бити обављено средином децембра. Представници Европске народне партије (EVP) још увек нису одредили свог претендента. Зато је рано да се било шта прогнозира, каже експерт Центра за анализу ситуације Руске академије наука Сергеј Уткин:

- Чини ми се да кандидатура Шулца није оптимална. Он је једноставно најпознатија фигура међу социјалистима и у неком смислу као и компромис. А за шири круг људи он је, свеједно, човек који плане, који има оштру реторику чак и тамо где би се она могла избећи. Укупно гледајући, сада је то све нагађање. Може да се говори о неким кандидатима, а онда се појаве људи о којим нико није ни мислио.

Директор програма „Будућност Европе“ у немачком Фонду „Бертелсман“ Јоаким Фриц-Ванаме истиче демократизам нових метода:

- Именовање Мартина Шулца на место главног кандидата европских социјалиста у Европском парламенту је добар корак напред у односу на садашњу ситуацију. Јер, какав је обичај био до сада? Шефови држава и влада су једноставно усаглашавали кандидатуре иза затворених врата. А, ако је сада укључен и парламент, онда је то јасан сигнал бирачима – ви знате за кога гласате.

Наравно, да све није тако једноставно. У новом саставу парламента се може наћи и 30-40% европских скептичара. Али, најважније је да је Лисабонски договор почео реално да ради.

Олег Севергин,