Слободно тржиште са ЕУ води у банкрот

08-11-2013 11:10:45 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјина ће уштедети 600 милиона евра захваљујући укидању царина ЕУ- изјавио је амбасадор ЕУ у Украјини Јан Томбински током свог путовања по Украјини. Ипак, многи стручњаци сумњају у ове прогнозе и тврде да ће укидање царина на увоз европских роба у Украјину много више оштетити државу.

Стварање Зоне слободне трговине са ЕУ ће се позитивно одразити на економију Украјине, тврде присталице евроинтеграција. Ипак, многи сматрају да је то само мит. Отварање граница за европску робу болно ће ударити практично по свим секторима украјинксе економије, тврди саветник председника Русије Сергеј Глазјев:

- Ако Украјина потпише уговор о придруживању са ЕУ, она ће до 2020.године континуирано бележити минус у економском расту и трговиснком балансу. Сматрамо да ће губици БДП износити у просеку 1,5% годишње.

Украјинска роба ће тешко конкурисати евопској - и по цени и по квалитету. Европска роба ће напросто истиснути украјинску са тржишта. А на унутрашњем тржишту - украјинска роба још увек може наћи купце. Ово представља опасност не само за производњу, већ и за запослене, који могу остати без радних места, сматра лидер покрета „Украјински избор“ Виктер Медведчук:

- Шта очекује водеће бранше економије Украјине? Све високотехнолошке бранше као што су авио-и ракетноконструктивне делатности, космос, одбрана, машиноградња, очекује негативни резултат, пад раста и практично ликвидација ових делатности. Високотехнолошки производи из Украјине нису потребни Европи.

Мит о предностима које Украјина може имати на слободном тржишту тиче се и најважније делатности украјинске економије - пољопривреде. Слободне продаје жита у ЕУ неће бити - Украјина може без царина да извози не више од 10% од општих испорука жита у ЕУ годишње. А ипак, ЕУ ће у потпуности повећати свој извоз у Украјину и то са 18 до 30 милијарди годишње и тиме коначно истиснути украјинске производе са сопственог тржишта.

Татјана Голованова,