Чељабински метеорит - на корак од катастрофе

08-11-2013 11:46:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Укупна тежина Чебаркуљског метеорита износи око 11 хиљада тона, а у Земљину атмосферу је ушао брзином од 19 километара у секунди. До таквог закључка је дошла међународна група научника. Тамо се распао на ситне делове, чија просечна брзина код Земљине површине повећала до 30 километара у секунди.

Притом је блесак метеорита био већи од Сунчевог. Димензије небеског болида који је експлодирао 15. фебруара 2013. године изнад Чељабинска, износиле су око 18-19 метара у пречнику, објаснила је за „Глас Русије“ научни сарадник Института за динамику геосфера Руске академије наука Олга Попова, која предводи међународна испитивања:

- Ово тело је било димензија као кућа од 5-6 спратова. Космички објекат је ушао брзином од 19 километара у секунди и наша процена је била мало већа од претходне. Наше истраживање је обавила група угледних стручњака, удружених научника из 9 земаља. Велика улога у овом истраживању припада стручњацима из Руске академије наука, нашег Института за динамику геосфера, института за астрономију и института за геохемију „Вернадски“.

Многи фрагменти небеског госта су изгорели још у атмосфери не дошавши до Земље. Чебаркуљски или Чељабински метеорит је прилично ретка појава, истакла је Олга Попова.

- У ствари, у Земљину атмосферу све време доспевају космички објекти. То су углавном ситне честице милиметарских димензија, или чак и мање. Годишње у Земљину атмосферу доспе највише 20-30 тела димензије око један метар. А тако велики објекти као што је Чељабински метеорит су још ређи и могу доспети у атмосферу једном у 50-100 година. Нажалост, скоро нам је непознато колико често се дешавају ови догађаји, пошто има мало посматрања. Међутим, тачно знамо да је објекат блиске енергије ушао у Земљину атмосферу 1963. године недалеко од Јужне Африке.

Група научника под руководством канадског професора Питера Брауна с Универзитета Западног Онтарија извршила је сопствена истраживња у погледу учесталости сагоревања метеорита у атмосфери наше планете. По њиховом мишљењу, судар небеских тела тежине од преко 10 хиљада тона са Земљом може се десити отприлике сваких 30-40 година. А вероватноћа пада на Земљу метеорита сличних карактеристика као Чебаркуљски је мала у видљивој будућности.

Град Чељабинск и његова околина су имали велику срећу што су до Земље долетели само релативно мали комади болида, као и то што је у атмосферу незвани гост ушао трајекторијом под малим углом, уверен је доцент факултета физике МДУ „Ломоносов“ Владимир Сурдин.

- Могла се десити експлозија попут нуклеарне. Јер, енергија коју је метеорит донео и енергија његовог кретања, износиле су отприлике 500 килотона. То је солидна хидрогенска бомба. И оно што обично после експлозије оставља хидрогенска бомба остало би од судара овог метеорита са Земљом. Односно, кратер пречника од неколико десетина метара, моћно избацивање материје која испарава.

Подсетићемо да су на територију Чељабиснке области пали делови метеорита укупне масе од око 4-6 тона. Највећи комад, тежине од 650 кг, у октобру је подигнут са дна језера Чебаркуљ.

Стручњаци такође сматрају да је Чељабински метеорит који представља највеће небеско тело које је пало на Земљу од 1908. године – од времена Тунгуског метеорита, могао бити део већег астероида пре него што се одвојио пре 1,2 милиона година, на пример, приликом блиског проласка поред Земље. Преостали део још увек може бити један од објеката у Земљиној орбити.

Милена Фаустова,