Налазите се на страници > Почетна > Политика > Баварска рукавица ЕУ

Баварска рукавица ЕУ

10-11-2013 02:37:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Међу темама које се ових дана највише размтрају у медијима може да се уброји недавна изјава немачког политичара Хорста Зејехофера, лидера Хришћанско-социјалног савеза највеће федералне провинције Немчаке, Баварске и премијера њене владе. Он се изјаснио поводом курса европске политике. Ово питање заузима једно од централних места у преговорима који се сада воде у Немачкој о формирању владајуће коалиције. У септембру, као што се зна, у земљи су одржани избори за национални парламент – бундестаг.

Треба напоменути да је на изборима блок ХДС/ХСС показао најбољи резултат у последњих 20 година, сакупивши скоро 42% гласова бирача. Како истичу експерти, то се десило не у последњем реду захваљујући успеху баварског „близанца“ демохришћана, Хришћанско-социјалног савеза. ХСС је добио 49,3% гласова. На крају блоку ХДС/ХСС недостајало је свега 4 мандата за апсолутну већину у парламенту, што би искључило неоподност ступања у коалицију са било ким. У сваком случају, тренутно већина аналитичара разматра лидера ХСС Хорста Зејехофера као највероватнијег кандидата на дужност вицеканцелара у будућем кабинету.

Тим озбиљније сада виде експерти и медији, не само у Немачкој, сваку изјаву овог почитичара. Последња његова изјава дата у интевјуу немачком недељнику Ди Цајт тицала се неопходности реформисања Европске комисије. Према изразу недељника, Зејехофер је затражио радикално смањење овлашћења главне извршне структуре власти ЕУ.

Зејехофер у случају отпора баварској иницијативи спреман је да тражи одржавање општенемачког плебисцита. А у то да ће се неслагања тим поводом обавезно појавити не само у будућој владајућој коалицији Немачке, већ и међу партнерима Берлина из ЕУ, експерти не сумњају. Данас свака земља у ЕУ има свог комесара, а у случају смањења њиховог броја предност ће добити тешкаши – у првом реду Немачка. У принципу, са својом критиком еворпске бирократије лидер ХСС није баш оригиналан. Заиста, истичу експерти, ако се послератних година апарат комисије смештао у једну зграду, данас он има 23000 људи, чија плата варира од 6000 до 17 000 евра. Истина, не ради се само о томе, сматра шеф катедре за евроинтеграције Института за међународне односе МСП РФ Николај Кавељњиков.

- Ако се говори шире о имиџу бриселске бирократије, он је, благо говорећи, лош. Али не зато што чиновници много добијају, већ зато што они мало полажу рачуна изборним органима и како се каже, веома су удаљени од народа. Да, потребно је повећавати легитимност структура ЕУ, али то је врло сложен процес.

То да ће иницијатива лидера ХСС наићи на отпор, потврђују и речи посланика Европског парламента из Аустрије, шефа фракције социјалиста Ханеса Свободе.

- Од Немачке се може учити, то није питање. Али ако уместо школовања видимо притисак, појављује се отпор појединих земаља. Стиче се утисак да Берлин диктира, а Европска комисија у којој скоро да нема оспоствених идеја, послушно штампа потребна документа.

За сада баварски учесници будуће коалиције, може се рећи, скинули су рукавицу. Да ли ће је они бацити ЕУ?

Олег Севергин,