Лавров подсетио на кључне задатке за ОЕБС

10-11-2013 02:40:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Организација за европску безбедност и сарадњу једниствени је инструмент за решавање кључних питања развоја евроатлантског простора, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после стастанка са генералним секретаром ове организације Ламбартом Занјером. Москва цени тесне везе са ОЕБС-ом, при тиме доследно се залаже за реформу организације. Управо овај корак омогућиће ОЕБС-у да ефикасније испуни задатке који су му постављени.

Годишњи састанци у Москви уочи министарских заседања ОЕБС-а већ су постали традиција, рекао је, отварајући преговоре, генерални секретар организације Ламберто Занјер. Они помажу да се упореде часовници по питањима сарадње, између осталог поводом најактуалнијег питања реформе ОЕБС-а. У предстојећој години овај процес треба да избије на финиш. И организација треба коначно да стекне статут где би јасно били фиксирани они принципи на којима је она грађена пре 40 година. Овај корак ће повећати улогу ОЕБС-а и учинити га кључним играчем у изградњи заиста јединственог евроатлантског простора, изјаво је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Русија се залаже, и ја сам потврдио то на актуалном састанку, за јачање ОЕБС-а, његове улоге и места у међународним пословима у складу са првобитном наменом. Да подсетим да је ова организација прављена ради уклањања линија поделе на евроатлантском простору. Како би ОЕБС могао да ефикасније испуњава задатке који су му постављени, желимо да буде спроведена реформа организације.

Русија, по речима Лаврова, разматра организацију као јединствени инструмент који у случају потпуног искоришћења свог потенцијала, треба и може да доприноси већој интеграцији на читавом простору од Атлантика до Азије. А то значи између осталог слободно кретање људи, либерализацију и потпуно укидање визних режима, као што је и било замишљено када је био потписан Хелсиншки завршни акт, подвукао је Сергеј Лавров.

Наравно, једна од главних тема преговора у Москви биле је питање безбедности профилно за ОЕБС. Да подсетимо да се дан раније Ламберто Занјер састајао са Николајем Бордјужом, генералним секретаром ОУКБ. И обојица су се договорила да активизирају сарадњу две организације, посебно у погледу такозваног проблема 2014. године када из Авганистана буду изведене трупе међународне коалиције. Али данас сарадња са ОЕБС-ом у сфери безбедности не ограничава се само авганистанском тематиком, подвукао је Сергеј Лавров.

- Организација је стварана ради проширења сарадње и јачања безбендости у свим њеним димензијама. За Русију ОЕБС је важан као организација која је прогласила принцип недељивости безбедности на евроатлантском простору. И ми смо заинтересовани за то да се он доследно остварује у програмима, између осталог у онима који су усмерени на борбу против нових изазова: тероризма, трговине наркотицима и других форми организованог криминала.

Сви ови захтеви ће се разматрати на министарском сатанку ОЕБС-а у Кијеву 5. децембра. У петак Сергеј Лавров је изјавио да ће Русија наставити да подржава председавање Украјине у ОЕБС-у.

Полина Черница,