Швајцарски стручњаци не сумњају – Арафат је отрован

10-11-2013 02:59:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Директор Института за радиофизику у Лозани, у Швајцарској, Франсоа Бошу је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ потврдио да је лидер Палестинске аутономије Јасер Арафат умро од тровања полонијумом:

Обавили смо читав низ испитивања и открили велику количину олова и полонијума у Арафатовим костима. Висок ниво ових материја у организму не може се замислити без спољашње интервенције. Проучавали смо све могуће узроке, али смо били принуђени да их одбацимо, рекао је Бошу.

Упоредили смо две ситуације – у једном случају је било тровање оловом, а у другом не. И испоставља се да, ако пођемо од верзије тровања, наши резултати изгледају логичније.

Доза полонијума који је пронађен у Арафатовом телу није природног порекла, у природи једноставно не постоји оволика количина те материје.

Истина, не може се са стопостотном сигурношћу доказати чињеница тровања. Није једноставно радити с узорцима које смо имали. Осим тога, од смрти је прошло 8 година. Све то је отежавало задатак. Међутим, немамо других објашњења осим тровања.

Такође, много питања се поставља у вези с високим нивоом садржаја олова у костима. То је веома важно. Купили смо вештачки полонијум и открили у њему честице олова, што такође потврђује верзију тровања полонијумом.

Обавили смо сва могућа испитивања и проверили све верзије. Наш извештај о протеклих 9 месеци је већ предат. Тешко да можемо да нађемо било шта ново.

Осим тога, испитивања су обавиле и руска и француска лабораторија. Увек је боље имати неколико тачака гледишта, иако је истина ретко на страни већине. Може се испоставити и да је у право неко један, а да остали греше.

Чини ми се да су руски стручњаци такође утврдили висок садржај олова и полонијума. Сад треба видети њихове закључке, могуће је да они другачије објшњавају ове чињенице. Ми смо покушали да нађемо друга објашњења, али их једноставно немамо.