Пет година владавине Обаме: community-disorganizer

10-11-2013 03:25:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пре 5 година, у јесен 2008. године, јучерашњи кандидат од Демократске странке на изборима председника САД, Барак Хусејн Обама ушао је у радни кабинет још увек важећег председника Џорџа Буша-млађег не као кандидат, већ као будући домаћин. Бивши community-organizer из државе Илинојс постаје најмоћнија личност на планети Земља. Први амерички тамнопути председник је победио са 4 одсто предности. За Америку је то много, мада супарник Обаме није спадао у најјаче.

Свој први председнички рок Обама је почео са великим кредитом поверења, и то од обе странке. У условима кризе 2008. године, Обама је за 24 дана добио од конгреса одобрење за 800 милијарди долара антикризних исплата. Конгресмени су схватили да одбијање младог председника коштаће их још скупље. Нови шеф државе је изгледао као оваплоћење жељених промена. Обама је оптужио за све несреће САД Буша, којем су се сви тада ругали.

Међутим, ускоро је конгрес почео да се активно супротставља Обами. Популарност 44. председника је пала. Зашто? Ускоро се сазнало да проблеми Америке нису повезани само са злогласном личношћу Буша. Они као да су уграђени у систем, који тражи или мале победоносне ратове за војно-индустријски комплекс, или новац за пацијенте оријентисаног само на профит система здравствене заштите. Услед тога једна од најбољих намера Обаме – реформа медицинског осигурања је водила томе да је део средње класе изгубио старо осигурање, а није добио ново. Према мишлењу шефа фонда Здравље за све из државе Колорадо Доне Смит, грешка председника се састоји у томе, што је он одлучио да побољша систем, не мењајући његову усмереност на монетизацију болести.

Мора да се призна – недавно се Обама лично извинио пред неколико милиона Американаца који, су изгубили осигурање због наметнуте реформе. Пред жртвама дипломатских грешака у иностранству Обама се извињава много ређе. Међутим, пре 5 година је Обама пружио исламском свету и Русији велике наде. Он је обећао Москви риситовање односа, заштитницима људских права затварање тамнице у Гвантанаму. Он је завршио повлачење снага из Ирака и обратио се муслиманима са чувеним говором у Каиру. Обама је обећао да ће обуставити такозвани бушевски рат против терора, који су сматрали за главни разлог америчких инвазија у друге земље. Иначе, ускоро су конфликти у Либији и Сирији показали да без ратова амерички војно-индустријски комплекс не може да постоји. Без ратова не могу да постоје ни амерички медији, који морају да стално неког демонизују – либијске, сиријске, иранске, руске руководиоце. Најопасније је што је демонизација праћена идеализацијом њихових противника. Таква су правила Холивуда: ако има лошег момка, мора да се против њега бори добар момак. Нажалост, у Либији и Сирији у добре момке су били сврстани екстремисти-исламисти. Обама је испао талац примитивног холивудског погледа на свет, приморан да реагује на захтеве превареног дела америчке јавности. То су захтеви да се под хитно наоружају екстремист. Ако то не помогне, морају почети бомбардовања Либије, затим Сирије. Иначе, у случају Сирије мишлење пацифиста је ипак превагло: током последњих 15 година Америка је ратовала без преседана много, те је уморна од ратова. Поред тога, како истиче конгресмен Тед Круз, навика наоружавања исламиста у Авганистану, затим у Сирији постаје опасна и за саме САД.

- Од 9 крупних устаничких групација у Сирији 7 контролишу исламисти, повезани с Ал-Каидом. Међутим, постоји једноставан принцип: немојте дати оружје људима, који вас мрзе.

Услед тога је Блиски Исток постао још једно гробље престижа Барака Обаме. Грађански ратови у Либији и Сирији, свирепа убиства са дронова – беспилотних авиона у Јемену, ружне приче о арапским заробљеницима у Гвантанаму, одакле често излазе најсуровији терористи са искуством мучења од стране Американаца, које они мрзе – све то никако не одговара обећањима из говора у Каиру. Додајте томе наменска убиства са дронова у Пакистану и Авганистану, која нису нашкодила Ал-Каиди, обуставу риситовања са Москвом, а данас и скандал у вези са прислушкивањем лидера земаља ЕУ - спољно- политичка слика управљања Барака Обаме је све тужнија. Није проблем у неким грешкама амбасадора и саветника, мада је тужно, што нико од архитеката бар ирачке политике САД није сносио одговорност. Проблем је у црно-белој идеологији, која третира погроме арапског пролећа као неизбежни увод у демократију, украјинске националисте као светионике европске мисли, који спасавају Украјину од Русије, а грубог популисту Наваљног као пожељну алтернативу Путину. Корен спољнополитичких неуспеха Обаме је његова неспособност да се отараси догми те идеологије.

Победивши наследнике Буша, Обама није успео да их победи у америчком истеблишменту. У још мањој мери је Обама успео да победи бушизам у самом себи – с његовом поделом света на добре момке и лоше момке, које је најбоље убијати са безбедног растојања. Као резултат тога при крају свог другог рока Обама има јединствену унутарамеричку опозицију. Против њега су се ујединили и разочарани левичари, и десничари, који су жељни освете, који сањају да казне тог присталицу једносполних бракова са тобоже исламским именом Барак Хусејн. Такву чудну коалицију је створио на крају крајева community-disorganizer из Илинојса.

Дмитриј Бабич,