Губернатор Кујвашев: „Свердловска област је отворена за страни бизнис и туризам"

10-11-2013 03:04:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


11. новембра у Јекатеринбургу ће бити одржан јубиларни Х Форум међурегионалне сарадње Русије и Казахстана на којем ће учествовати председници двеју земаља. Међурегионална сарадња с Казахстаном у области машиноградње, пољопривреде, логистике, грађевинске индустрије и образовања је један од стратешких праваца за наш регион, – уверен је губернатор Свердловске области Евгениј Кујвашев. У ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ он је говорио о инвестиционим приоритетима у области и о туристичком потенцијалу региона.

Свердловска област је један од кључних индустријских региона Русије којем у наредним годинама предстоји да буде домаћин великих међународних манифестација. Колико је регион у инвестиционом смислу привлачан за страни бизнис?

- Свердловска област постаје савремена, отворена, у инвестиционом смислу привлачна територија с новим стандардима квалитета живота. Ове године је у нашем региону одржан самит ЕУ-Русија, успешно су протекле велике изложбе „Инопром“ и RUSSIAN ARMS EXPO. У току су припреме за Шампионат света у фудбалу који ће бити одржан 2018. године, и рад у оквиру пријаве Јекатеринбурга за организовање ЕКСПО-2020.

Наш регион се одликује високим потенцијалом и умереним ризицма, што га чини привлачним за инвеститоре. Обим инвестиција је у 2012. години износио 8 милијарди евра. То је 1,2 више од нивоа пре кризе. У првом полугођу ове године инвестиције у основни капитал су се повећале за 3,1% у односу на ниво из јануара-јуна 2012. године и износиле су 3 милијарде евра. Позитивна динамика је сачувана и у погледу привлачења страних инвестиција које су се по резултатима из периода јануар-јун 2013. године повећале практично два пута.

“Forbes” је 2011. године Јекатеринбургу доделио 2. место међу инвестиционо најпривлачнијим регионима Русије, у новембру 2012. године угледна руска агенција „РБК“ је изабрала Јекатеринбург као најбољи град РФ у погледу привлачности за бизнис. Предузећа из области одржавају економске везе са 149 земаља.

„Титанова долина“ је један од механизама иновционог раста Свердловске области која ужива пореске олакшице. Главни циљ стварања ове економске зоне је чување водећих позиција Русије на светском тржишту титана и развој економских грана које се баве његовом обрадом и високим технологијама, као и производња нових врста производа. У складу са Стратегијом иновационог развоја у региону до 2020. године треба да буде отворено 10 индустријских и технопаркова.


А колико, по Вашем мишљењу, Свердловска област може бити привлачна за страни туризам? Сајтови „Гласа Русије“ не другим језицима нуде нашем аудиторијуму мултимедијалну карту која ће му дати информације о Русији на матерњем језику. Да ли ће такав ресурс помоћи Вашем региону?

Интересовање за Русију није само путовање из Петербурга у Москву, већ и у провинцију, где је стварано њено богатство и где је настајала њена историја. Данас Свердловска област може да понуди туристима мноштво занимљивих маршрута, укључујући историјске знаменитости на граници између Европе и Азије. Потенцијал области у сфери туризма засад није потпуно искориштен, али она заслужује да постане туристички центар. Имамо јединствене могућности за едукативни и рехабилитациони одмор и за љубитеље екстремних путовања.

Недавно је одржана презентација првог мултимедијског водича за Свердловску област, уз помоћ којег се могу добити подаци о региону, о туристичким објектима, а пројекат „Брендови Русије“ Ваше компаније представља аудиторијуму који говори на различитим језицима и преко интернет-сајтова добија информације о Свердловској области на 40 језика света. Ово је тим важније ако се имају у виду наше шансе за победу и добијање права за одржавање ЕКСПО-2020.


Сергеј Вељев,