Алексеј Леонов: Први човек у отвореном свемиру о првој олимпијској штафети у свемиру

09-11-2013 03:37:03 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Алексеј Леонов, први човек који је боравио у отвореном свемиру, совјетски космонаут, у разговору са Јованом Вукотић, коментарисао је лансирање олимпијске штафете у свемир и олимпијску резолуцију о примирју, коју је у УН предложила Русија, земља организатор зимских игара 2014.године.

- Било је тако још у античкој Грчкој, током трајања Олимпијских игара, престајала би сва непријатељства. И овог правила су се свето придржавали. Ако би се пак догодило да је неко нарушавао договор и испољавао агресију, против њега би били сви они који су се договора придржавали. И то је исправно.

Сада се Русија обратила свима са молбом да се сва непријатељства обуставе током Олимпијских игара које ће се одржавати. И то је добро. То је светли пример људских снова: да не буде никаквих војних дејстава током трајања спортских такмичења. У присуству представника Националног Олимпијског комитета, предао сам штафету на земљи тиму космонаута који су је потом у космичком броду однели до Међународне космичке станице. Погледајте, помислите колико је то добро...


А овај се космички брод већ прикључио МКС...

- Да, да. Он се „усидрио“ уз станицу а на њему се налази бакља са Олимпијском ватром. Затим ће 9.новембра космонаути изаћи у отворени свемир. И ако неко пожели да види овај пламен, то ће моћи да учини уз помоћ савремене инфра-црвене технике и сложене оптике. Половина земљине кугле ће моћи да види овај пламен у отвореном свемиру. Осетљивост савремене технике то омогућава.

Али, ако бисмо се окренули машти, сетимо се дела Максима Горког „Данково срце“- о човеку који је из груди истргао своје срце и од њега направио буктињу, којом је осветлио пут свом народу из мрачних хиљадугодишњих шума и мочвара. Срце његово је светлело јаче од Сунца и људи су изашли на слободу...Узмимо да је ова штафета, ова бакља у преносном смислу управо тај пламен који је човек упалио у свемиру.

Као први човек који је боравио у отвореном свемиру, како коментаришете саму идеју да се Олимпијски пламен изнесе у звездано пространство отвореног свемира?

- Следеће године, испуниће се 50 година од како је човек први пут боравио у отовреном свемиру, и тај посао сам ето баш ја започео... Сада су се и услови променили и омогућавају да се бакља упали у отвореном свемиру. Чини ми се да је та идеја пала на памет веома паметном човеку. А то је добро, јер је бакља стигла из Атине у Русију, пронели су је по целој земљии она је сада на тој маленој територији наше земље, која се налази високо изнад свих нас, високо над планетом Земљом.

Јована Вукотић,


КАТЕГОРИЈЕ