СССР ће бити „препорођен“ 2022. године

11-11-2013 09:46:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Музеј СССР отвара се у домовини Лењина, Уљјановску. то неће бити смао музејски и туристички комплекс, већ и својеврсни друштвени центар за омишљавање искуства совјетске епохе. Творци кластера обећавају да ће све заинтересоване вратити у социјализам 2022. године – поводом стогодишњице јубилеја СССР.

Основна идеја музеја је помирење белих и црвених: они који грде совјетску прошлост и оних који су носталгични за њом. Прошлост се не може прецртати, убеђен је један од организатора пројекта Сергеј Лаковски, музеј треба да постане полигон културне и идеолошке интеграције на постсовјетском простору.

- Зашто имамо паролу Упознајмо прошлост – изградимо будућност? Свако може да погреши, према историјској епохи можемо се односити на разне начине. Али схваташ да је епоха била велика. Русија као историјска формација достигла је максималну моћ у то време. Огроман број људи своје животе и радне подвиге уложио је у то. Да ли су сви грешили? То није истина.

Пројекат је велик. Језгро кластера ће бити меморијални музеј Лењина и још два корпуса. Један ће бити изграђен посебно, други, зграда администрације Уљјановска, биће предат музеју у скорије време, рекао је за Глас Русије Сергеј Лаковски.

- Ове три зграде се налазе близу. Оне ће садржати основну експозицију. И још око 50 посебних објеката, који се односе на ову тему.Урбанистичка концепција је разматрана и са становницима града и са урбанистима. То је прва варијанта која ће се мењати приликом детаљне разраде.

Аутори пројекта су замислили кластер као интерактивни, жив простор, средину коју ће користити становници града. Истовремено Музеј СССР претендује на улогу туристичког магнета светског нивоа. Страни туристи данас реално траже совјетску тему, подвлачи Лаковски. Око 20. новембра Уљјановск ће посетити министар туризма Кине како би се детаљно упознао са пројектом.

- Њима је то занимљиво. Занима их да њихови туристи долазе не само да се забаве, већ и да могу да стекну знања везана за традиције, историју. Мени се чини да се тачке додира наших култура и цивилизација – руске и кинеске – пресецају у Лењину. То је кључ за разумевање Русије. За њих смо сасвим друга култура, а то је оно што нас спаја.

Музеј СССР треба да буде отворен поводом стогодишњице формирања Совјетског Савеза – 2022. године. Интересовање за совјетски период, уверени су његови тврци, временом ће расти. Јер управо како време пролази дешава се осмишљавање оног што све даље одлази у прошлост. Нестала је у суштини читава цивилизација, која је дала огроман допринос светској историји – победила је фашизам, прва је избила у космос, за кртко време пртворила је аграрну земљу у индустријску силу. Ма како да се односимо према совјетској прошлости, морамо да поштујемо историју, убеђен је аутор експертизе пројекта Музеј СССР, историчар Сергеј Журављов. Иначе не би могло да се говори ни о каквом јединственом историјском простору, о формирању јединствене представе о прошлости.

Олга Бугрова,