Ирански нуклеарни програм задржаће се на транзитној станици

12-11-2013 09:16:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Еуфорија поводом могућности скорог споразума о нуклеарном проблему Ирана трајала је после женевског састанка шесторке УН све до 10. новембра. Тада се сазнало да је Француска блокирала споразум, одбивши да потпише прелиминарни споразум о регулисању проблема. Листови Британије, Немачке, САД у један глас пишу данас да без притиска на председника Франоса Оланда од стране Израела и Саудијске Арабије није прошло. Ма колико чудно звучало, у погледу Ирана њихови стратешки циљеви се подударају.

Постоји утисак да је сада не Вашигтон, већ Париз постао за Техеран Велики сатана. Умерена иранска штампа сматра да Оландово понашање забрињава својом неопбјашњивошћу. А десна, типа конзервативног листа Кејхан, назива га никако другачије до слуком ционизма.

Довољно је рећи да за 72 сата последње женевске рунде америчке и иранске дипломате разговарале су дуже него у свих последњих 30 година. Како се изразио министар иностраних спољних РФ Сергеј Лавров, време није било изгубљено узалуд, и сада ће се радити на основ принципа поетапности и узајамности.

- Хтео бих да истакнем водећу улогу коју је одиграла делегација САД на челу са генералним секретаром Џоном Керијем на популаризацији прилаза прихватљивих за Иран. Сматрамо да то има посебан значај у датој фази. Разуме се, није пошло за руком да се договоримо о свим детаљима, али расположење за конструктивни рад постоји.

На преговорима, наравно, још нису решени сви проблеми, али достигнут је убедљив прогрес, рекао је министар спољних послова Британије Вилијам Хејг.

- Улажемо све напоре да утврдимо прогрес. Било је успешно размотрено мноштво проблема. Атмосфера на овим преговорима се разликовала од оне коју смо имали још пре неколико месеци.

Британске и америчке дипломате из делегације шесторке, судећи по листовима, биле су просто изненађене и љуте понашањем министра иностраних послова Француске Лорана Фабиуса. Он је прво саоптшио штампи тајне детаље преговора. Затим је објавио да Француска неће играти глупе игре. И коначно, нарушивши елементарну дипломатску етику и протокол, још до финалне конференције за штампу шефа дипломатије ЕУ Кетрин Ештон објавио је да су преговори зашли у ћорсокак. Још никада до сада у шесторки (САД, Русија, Кина, Британија, Фрнцуска плус Немачка – преговори у таквом формату воде се од 2006. године) ни једна страна се није понашала на овакав начин.

Крајем новембра Оланд планира да посети Израел. Аналитичари примећују са сарказмом да се можда тиме и објашњава невероватни француски окрет у Женеви. Поред осталог, француски председник требало је да одради „спонзорски“ новац Саудијске Арабије, једног од највећих донатора његове политике и испоручилаца нафте за Француску. За Ер-Ријад затварање нуклеарног досијеа Техерана и нормализација односа са Вашингтоном значила би даљи пад утицаја у региону. Обама је очигледно расположен за нормализацију односа са Техераном и Саудијска Арабија је сада одабрала Оланда као главни инструмент кочења процеса укидања економских санкција против Ирана.

Не треба ипак мислити да је све изгубљено и да никаквог развоја на преговорима неће даље бити, сматра директор Центра за друштвено-политичка истраживања ИМЕМО Владимир Јевсејев.

- Треба схватити да се на САД врши велики притисак као унутар земље (а израелски утицај може се оценити као унутарамерички притисак: произраелски лоби у САД још нико није укинуо), тако и од стране таквих држава као што је Саудијска Арабија, Катар и неке друге. Оне не би желеле да САД и Иран побољшају односе. За Саудијску Арабију свака промена статуса Ирана је изазов регионалним амбицијама Ер-Ријада. Јасно је да ће они чинити све како би блокирали ове преговоре.

Нико наравно није очекивао да нукеларни проблем Ирана буде решен за 72 сата женевских преговора, тако да наредни састанак у оквиру шесторке треба да буде одржан 20. новембра. Ако до тог времена, наравно, на њему буде било шта да се разматра.

Андреј Федјашин,