Сирија: нове „армије“ за рат

12-11-2013 09:24:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Армија ислама у Сирији убија једне и богати друге. Њена победа је нереална и никоме није потребна. Зашто?

То да се сиријска револуција претворила у џихад, чињеница је. Већина оних кога је Запад представљао као световне снаге које ратују под паролом слободе и демократије ради спаса Сирије од тиранског режима, сада је отворено изјавила о јединству са Ал-Каидом или има сличне погледе са њом на будућност ове земље.

24. септембра у Алепу 13 исламистичких групација, укључујући филијалу Ал-Каиде Џабхат-ан-Нурса, објавило је о удруживању у нову алијансу – Исламску коалицију – и о потпуном одвајању од световне опозиције коју подржава Запад и коју представља Национална коалиција сиријских револуционарних и опозиционих снага и њена Слободна сиријска армија.

То је коначно развејало мит распрострањен на Западу о јединству Слободне сиријске армије. У коалицију су ушли борбено способни „бојеви одреди“ Слободне сиријске армије: Архар-аш-Шам и Лива ат-Таухид. Шта више, Исламска коалиција је одбила помоћ Запада. Објављивање отвореног рата за власт у Сирији од стране Ал-Каиде било је непријатна вест како за САД, тако и за Саудијску Арабију.

Одговор Саудијаца је био предвидив. 29. септембра још 43 исламска одреда већ код Дамаска изјавила су да формирају заједничку Армију ислама. Командант армије је постао бивши командир групације Лива-Ал-Ислам Захран Алуш. Његова бригада је раније такође била у саставу Слободне сиријске армије. Сада управо Армија ислама у Саудијској Арабији представља се као главна снага сиријске опозиције која може да савлада и Асадов режим и Ал-Каиду. Да ли може?

Чак за групацију терориста у региону Дамаска формирање Армије ислама нема озбиљан стратешки значај: она тако и остаје овде само једна од неколико групација. Па и снаге нису додате. Четрдесет поменутих бригада и батаљона у његовој изјави фактички је већ постојало под окриљем Лива-ал-Ислама. Називи неколико осталих пре тога су били непознати, а остале „нове бригаде“ сасвим су мале.

Али могуће је да ће Армија ислама привући у своје редове хиљаде правих патриота Сирије, уморних од насиља терора и неправде? Тешко.

У недавном интервјуу каналу Ал-Џазира Захран Алуш је јасно изразио своје погледе на будућност Сирије. По његовом мишљењу, оно се састоји у препороду империје Омејада (Други исламски калифат са престоницом у Дамаску) и чишћењу Сирије од Иранаца, Шита и Алавита. Као и већина лидера устаника, он види религиозне мањине у Сирији као кафире (невернике) који треб аили да приме његову салафитску интерпретацију ислама или да буду убијени. Поводом грађанског друштва и демократије Алуш се изјаснио још одређеније: Ислам не може да дође на власт преко демократије, виноград не може да прорасте кроз трње. Као што се истина не може помешати са лажи, тако и ислам не може да постоји заједно са секуларизмом. Изгледа да је пројекат саудијаца да направе своју варијанту ослободилачке армије за Сирију још мање остварив него западни пројекат распаднуте Слободне сиријске армије. Сиријска прича све више личи на редовну и смену „спонзора“ у Авганистану која не даје резултате. Тамо је резултат бескрајног напајања новцем и оружјем свих страна у конфликту очигледан – крај рату се не види. Можда нови бескрајни рат и јесте тај исти стратешки циљ?

Екстремистичким командирима такав циљ се допада. Како је изјавио један од високих западних чиновника, војни аспекат (формирања Армије ислама) није важан. То је политички корак. Све те нове устаничке групације једноставно мењају називе и стварају нове руководеће структуре. То је део унутрашњих политичких игара у којима је најважнија борба за ресурсе.

И тако руководству нових армија огромна богатства, обичним борцима смрт, становништву Сирије страдања и страх. И никаквих преговора, док Сирија не постане или исламистички емират Ал-Каиде или салафитски калифат. Она, наравно, неће постати. Али док се за рат даје новац, биће и повод да се он настави.

Вадим Ферсович,