Европски парламент: на коју ће се страну заокренути?

12-11-2013 09:34:34 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Коренито померање тенденција – победоносни марш десничара по читавом фронту који су очекивали многи, неће се десити. Пре супротно. За разлику од избора 2009. године, овог пута богате плодове ће убирати левичари. Такву, може се рећи, сензационалну изјаву, објавио је ових дана аустријски лист Дер Штандард. У својим прогнозама поводом избора за главни законодавни орган јединствене Европе, заказаних за мај 2014. године, издање се позива на резултате анализе групе експерата Европског парламента.

Како пише Дер Штандард, истраживање је имало комплексан карактер. Оно се спроводило у свих 28 земаља чланица ЕУ на основу резултата ранијих избора за националне парламенте, као и анкета грађана. Коју промену тенденције у расположењима европљана су открили парламентарни екпсерти?

Кад би избори били одржани већ сада, резултати гласања би могли да изгледају отприлике овако. Водећа у Европском парламенту по бројности са великом предношћу фракција демохришћана коју представља Европска народна партија смањила би се са 275 до 219 посланичких мандата. Такав закључак експерти заснивају на чувеним губицима популарности које су поднели у последње време конзервативци у Француској и Италији. Обе ове земље традиционално су биле велики извозници активиста фракције Европска народна партија. И 2009. године присталице Саркозија у Француској и Белусконија у Италији осежале су се као очигледни победници. Неугледно делују данас, по речима аутора истраживања, демохришћанске странке и у Пољскоји Шпанији.

Зато би на очигледном добитку, према прогнози, била друга по бројности политичка снага парламента – Прогресивна алијанса социјалиста и демократа. Ова фракција би скочила са 194 до 217 чланова. Попунили би се редови и фракције Уједињена левица, чији број мандата би се увећао до 53. Слични прорачуни, подвлачи Дер Штандард, граде се између осталог на скоку популарности британских социјалиста, док су лабуристи претрпели озбиљне губитке рејтинга.

Што се тиче Алијанске либерала и демократа Европе, која заузима политичку нишу у центру, ова фракција би поднела посебно осетне губитке – са 85 до 16 мандата. Један од разлога је пад популарности партије слободних демократа у Немачкој. Сада, према анкетама, она ми могла да добије највише 3 посланика. Са 58 до 41 смањио би се број места за фракцију зелених. У вези са тим Дер Штандард цитира једног од анонимних представника ЕУ, према чијим речима после маја 2014. у Европи неће бити ни десно ни левоцентричког парламента. Врло важан закључак експерата састоји се у томе да ће партијама евроскептика као што је Фронт Насионал у Француској или FPO у Аустрији тешко поћи за руком да направе своју фракцију, чему они теже.

Да ли могу да се сматрају наведени резултати рада експертске групе Европског парламента заиста сензационалним? Шеф одељења за стратешке оцене Центра за ситуациону анализу РАН Сергеј Уткин односи се према њима ипак скептички.

- Чак неколико недеља пре избора дешавају се разни догађаји који утичу на њихов резултат. И све то није могуће унапред узети у обзир. Зато говорити сада о томе која ће снага једнозначно добити предност, то су шпекулације. Осим тога, што се тиче перспектива радикала, њих не пдоржава нико у центру. И ако се дешава раст радикализма, партије центра формирају око десних радикала својеврсни санитарни кордон.

Истовремено немачки колега Уткина, експерт Фонда Бертелсмана Јоахим Фриц-Ванаме не крије бојазни поводом нагињања у десно у будућем Европском парламенту.

- Врло је вероватно да ће се Европски парламент налазити под врло јаким притиском евроскептика, противника европских интеграција и осталих популиста. И не би ме чудило ако се тамо нађе трећина, а можда и 40% евроскептично расположених посланика.

У сваком случају време до избора, а то значи и за могуће промене у расположењу бирача, још није истекло.

Олег Севергин,