Гас из шкриљаца прети Европи еколошком катастрофом

12-11-2013 10:01:41 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Увођење америчке технологије за производњу гаса из шкриљаца може довести до еколошке катастрофе у Европи - сматрају еколошки покрети. Вашингтон активно промовише технологију шкриљаца широм света у корист сопствених компанија. У међувремену, интересовање за тему гаса из шкриљаца се смањује у САД.

У почетку, политичари Старог света су производњу неконвенционалног гаса на континенту дочекали са одушевљењем. Она би могла да помогне да се смањи енергетска зависност од Русије. Проблем је у томе што је технологија добијања гаса из шкриљаца исувише опасна. Гас се извлачи уз помоћ тзв. хидроломљења. Суштина процеса је у томе да се токсична течност убризгава у рупу и ломи шкриљце, ослобађајући гас. Део ове течности остаје под земљом, претећи загађењем подземних вода. Други део се испумпава на површину, загађујући земљиште. Проблем компликује чињеница да је рок трајања рупа мали, објашњава директор Националног института за енергетику Сергеј Правосудов:

- Продуктивност пада за 80-90% у две године и убрзо бивају напуштене. Зато се буши велики број ових рупа. Сходно томе, територија обухваћена овом производњом постаје нека врста "месечевог пејзажа".

Постоји ризик и од ослобађања метана у атмосферу, као и опасност од сеизмичких промена у зони вађења, сматра истраживач Института за енергетска истраживања Светлана Мељникова. Проблеми су очигледни, наглашавају стручњаци, међутим, колико су озбиљни - тек треба истражити:

- Довољно је рећи да у Америци Агенција за заштиту животне средине још увек није објавила свој званични извештај о процени штете по животну средину од методе хидрауличног ломљења, иако се радови изводе већ седам година.

У САД компаније-извођачи радова активно сарађују са становништвом. Једноставно речено, власници земљишта на чијој територији се изводе радови, добијају накнаде. Осим тога, у САД се гас из шкриљаца добија у слабо насељеним областима. Тамо се и могу изводити такве радње, не марећи при том на животну средину. Срећом, еколошки стандарди, по речима Светлане Мељникове, у САД нису тако строги. Али, у Европи слабо насељених области практично нема. Последице од производње гаса из шкриљаца ће бити много теже, што изазива незадовољство код "зелених" и обичних грађана. На европске политичаре, осим жеље да се постигне енергетска независност, врши притисак и амерички лоби. Интересовање за тему гаса из шкриљаца у САД се смањује. Како би подржао своје компаније, Вашингтон активно промовише производњу овог горива ван земље, каже Светлана Мелникова:

- Они промовишу услуге својих сервисних компанија широм света. Мотивација је једноставна и јасна - то је огромно тржиште услуга. Америчким компанијама, које много раде у овом сектору, пружа се прилика да зарадите новац широм света, нудећи јединствене услуге у бушењу шкриљаца.

Према мишљењу стручњака, еколошки ризици се могу смањити само са пооштравањем контроле над предузећима. Потребно је да држава на чијој се територији такви радови изводе, прати све што раде рударске компаније.

Влад Гринкевич,