Србија потписала са Русијом споразум о стратешко-одбрамбеном нивоу сарадње

13-11-2013 06:37:17 | | fakti.org/ vostok.rs |


Министри одбране Србије и Русије, Небојша Родић и Сергеј Шојгу, потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи у области одбране и поручили да у што краћем року треба унапредити војну сарадњу две државе.

Родић је након потписивања споразума, истакао важност тог документа, јер он, како каже, после 15 година регулише односе између Војске Србије и Војске Руске Федерације на новим основама.

Према његовим речима, потписивање данашњег споразума јесте логичан след сарадње са Руском Федерацијом и потписивања декларације о стратешком пријатељству у мају ове године, који је регулисао стратешко-политичку сарадњу две државе.

„Сада имамо документ о стратешко-одбрамбеном нивоу сарадње који је базиран на партнерским односима који подразумевају континуитет без осцилација“, рекао је Родић.


Он је истакао да потписивање данашњег Споразума води ка заједничком циљу, одсносно очувању мира у свету, и када је реч о Војсци Србије, подразумева подизање њене оперативности, функционалности, флексибилности, мобилности и респектабилности.

„Наш циљ је модерна и савремена војска“, поручио је Родић.Он је додао да данашњи Споразум представља кровни документ из којег ће проистећи остали документи о сарадњи са Руском Федерацијом.
<
„Ово је први пут после 14 година да министар одбране Руске Федерације посећује Србију. То говори и о нашем одређењу за будућу сарадњу“, рекао је Родић и захвалио Шојгуу на свему што је учинио за Србију док је био министар за ванредне ситуације.

Министар одбране Руске Федерације оценио је да је у последње време повећан квалитет сарадње Русије и Србије, али да треба још радити на томе јер је у последње две деценије драстично опао, до неприлично ниског нивоа.

Према његовим речима, након потписавања данашњег Споразума, у разматрању су још три споразума, од којих је главни о војно-техничкој сарадњи.

Шојгу је додао да је данас са Родићем разговарао о школовању србских официра у војним школама Русије, о заједничким вежбама ПВО и ВО, о већој сарадњи генералштабова две државе као и проширењу сарадње када је реч о ПВО, ВО и копненој војсци Русије и Србије.

„Предложили смо ширење сарадње између ровова и видова наших оружаних снага. Имам у виду ширење сарадње између војно-ваздухопловних снага, ПВО и копнених снага Руске Федерације и Србије“ - прецизирао је Шојгу и додао да две земље имају много тога што могу да ураде „у сфери одбрамбене индустрије“.

Руски министар одбране притом се поново послужио истом формулацијом: „За протеклих 15-20 година срадња и у овој области је пала на неприлично низак ниво. Зато стање ствари и на том плану треба да поправимо у најкраћим могућим роковима“.

У наставку, Шојгу је нагласио: „Размотрили смо учешће официра обе земље у разним војним вежбама. Очекујемо да србски официри учествују у вежбама Војно-ваздухопловних снага и Противваздушне одбране Русије“.

„Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествују у такмичењу тенкиста, што је код нас већ постала традиција са учешћем више земаља“, рекао је Шојгу и поручио да се нада динамичној и плодној сарaдњи.

После разговора са Родићем, Шојгу се је касније у току дана састао са првим потпредседником Владе Александром Вучићем, а затим и са председником Србије Томиславом Николићем, који му је уручио Орден српске заставе првог степена.

Шојгу је орден добио за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Након тога Шојгу је заједно са Родићем положио венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском војнику.

Шојгу се јуче састао са премијером Србије Ивицом Дачићем са којим је разговарао о унапређењу сарадње у области војне индустрије.

Договорено је и да Србија и Русија наредне године заједнички обележе 70 година ослобођења Београда.