Србија и Русија потписале споразум о војној сарадњи - у плану споразум о војно-техничкој сарадњи

14-11-2013 11:25:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија и Србија су потписале споразум о војној сарадњи, објавио је у среду министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу. "Данас смо потписали споразум о војној сарадњи. У изради су још три споразума, од којих је главни споразум о војно-техничкој сарадњи",- рекао је он после састанка са министром одбране Србије Небојшом Родићем. Сергеј Шојгу је подсетио да је ранијом одлуком председника Русије и Србије била потписана декларација о стратешком партнерству између две земље, која се такође односи на Министарство одбране. "У последње време, контакти и односи између Русије и Србије су добили нови квалитет", - рекао је руски министар одбране.

Према подацима Министарства одбране Русије, потписани у среду споразум предвиђа размену мишљења, искустава и информација о питањима од заједничког интереса у војној области, развој веза у области војног образовања, војне топографије, војне картографије, војне историје и медицине, војне културе и спорта. Осим тога, предвиђа се и размена искустава из мировних мисија под окриљем УН. Имплементација овог споразума поред размене посета и званичних делегација на различитим нивоима, подразумева, између осталог, посете војних авијација и група пилота, учешће страна у војним вежбама на позив партнера или њихово присуствовање у својству посматрача, размена искустава у правним стварима и друге облике сарадње.

Две важне тачке договора су јачање сарадње у области војне индустрије, као и могућности обуке официрских кадрова у руским установама и њиховог учешћа у разним војним вежбама, коментарише србски војни аналитичар Александар Радић.

- Србска војна индустрија у великој мери користи технологије које су до фабрика стигле кроз лиценце добијене у време СССР. Производи које србска војна индустрија продаје су засновани на технологијама које воде порекло из Русије- наравно уз модернизацију, уз природно уношење нових средстава, опреме која има нове могућности.Ту постоји могућност партнерства у наступу према трећем тржишту. Постоје добре идеје које би могле да буду у интересу и српске и руске војне индустрије.

Србија је нажалост имала јако скромну сарадњу са Русијом на одбрамбеном плану. Потпуно апсурдно изгледа ситуација у којој Србија има квалитетније везе са земљама са којима је ратовала на Балкану 90-тих година, него са Русијом. У том погледу, један од најбољих начина да се превазиђе и криза у комуникацији и да се створе квалитетне везе између Русије и Србије је школовање кадрова. Војска Србије би могла многе облике стручног усавршавања да организује у сарадњи са војском Руске Федерације, посебно специјалних снага, падобранства, у ваздухопловству.